“Innovatie en verduurzaming maken ons future-proof”

10 januari 2024 15:56

“Onze stal was al vrij oud”, zegt Carl van Jaarsveld (49). “En toen we de koeien van mijn schoonouders overnamen, werd hij ook nog eens te krap. ”Tijd voor een nieuwe dus, deze is groter én duurzamer.”

Coöperatief verhaal

Hij heeft zijn melkveebedrijf in Hekendorp ooit overgenomen van zijn ouders – samen met zijn vrouw. “En waarschijnlijk neemt een van onze kinderen het later van óns over”, zegt Carl. Maar daarvoor moet VOF Van Jaarsveld-Van Kats wel future-proof zijn. “Ook daarom wilden we een maatschappelijk en duurzaam verantwoorde stal.” Inmiddels staat dat dierenverblijf er. Compleet met geïsoleerde daken, melkrobots en een emissiearme vloer. Klepjes in die vloer gaan open zodra er ontlasting op valt en sluiten meteen weer, waardoor er weinig ammoniak vrijkomt.

Rendabele plannen

Om de bouw van de stal te financieren, klopten Carl en zijn vrouw destijds aan bij Rabobank. “Want zij werken graag mee aan innovatie en verduurzaming – mits de plannen rendabel zijn, zoals bij ons. Doordat onze koeien meer ruimte hebben, hoeven ze minder te concurreren voor ligplekken of voedsel en hebben ze minder stress. Daardoor geven ze meer melk en worden ze ouder.”

Niet dat Carl nu zorgenvrij is. Zo blijken de vloerklepjes na enige tijd slechter te sluiten. “Dat moeten we nog oplossen.” Ook de stikstofnormen creëren onrust, zegt hij. “De laatste jaren mogen melkveehouders per hectare steeds minder mest afzetten – en dus minder koeien hebben. We hebben al extra land gekocht om geen koeien te hoeven wegdoen. Maar we kunnen geen grond blijven aanschaffen. De regels worden nog strenger, dus het zal lastig worden de veestapel intact te houden. De hoop is gevestigd op innovatieve oplossingen.”

Extra verdienen

Collega-melkboeren krijgen van Carl het advies om ook andere inkomstenbronnen te zoeken. “Zo hebben wij onlangs een schuur verbouwd en verhuurd aan creatief therapeuten die een landelijke werklocatie wilden. Zij krijgen elke week tientallen mensen op bezoek. Die pakken hun psychische problemen aan via een combinatie van gesprekken en creatieve activiteiten als beeldhouwen en schilderen. Heel fijn dat we daaraan bij kunnen dragen. Én dat we er wat extra’s mee kunnen verdienen!”

““Ze zien het nut van onze kennis en ervaring””

“Carl en zijn vrouw Marieke zien Rabobank niet alleen als geldschieter, maar ook als partner om hun dromen te realiseren. Beiden zijn vastberaden en zelfbewuste ondernemers die de regie willen over hun eigen koers. Ze maken hiervoor graag gedegen strategische plannen en zien hoe nuttig onze kennis en ervaring daarvoor kan zijn. Zo gaf ik ze in een gesprek over die plannen het advies om hun nieuwe stal diervriendelijk te maken. Daar investeerden ze in, zoals ze ook slim investeerden in een innovatieve stalvloer en zonnepanelen. Naast innoveren extensiveerden ze bovendien: ze kochten de grond van hun buurman toen die stopte. En ze schakelden om naar een diverser ondernemingsmodel, door een grote schuur te verhuren aan creatief therapeuten. Dit alles maakt hun bedrijf toekomstbestendiger, waarbij hun melkveehouderij met circa honderd koeien en 55 stuks jongvee centraal blijft staan. Daar ligt duidelijk hun hart en dat is mooi om te zien.”

Gerard van Dorresteijn
Accountmanager Food & Agri
Food & Agri-team Rabobank Midden Nederland