Herenboeren Willemshoeve groeit dankzij Rabo Stimuleringsfonds

15 januari 2024 13:25

Niet naar de supermarkt voor je boodschappen, maar je mandje vullen bij een boerderij waarvan je mede-eigenaar bent. Dit heeft de toekomst, vinden de initiatiefnemers van Herenboeren Willemshoeve. Rabobank steunt dit coöperatieve boerenbedrijf met een bijdrage uit het Rabo Stimuleringsfonds. En daar hebben zij mooie plannen mee.

Herenboeren op land

Samen duurzaam voedsel produceren, dat is het credo van Herenboeren Willemshoeve. Op de grens van Soest en Baarn vind je dit kleinschalig, gemengd boerenbedrijf met drie boeren. “Het bijzondere is dat we een coöperatie zijn”, vertelt Ronald van der Vight, mede-initiatiefnemer en fruitteler. “Zo’n 250 huishoudens zijn hiervan lid en eigenaar, en zij bepalen welke producten wij als boeren telen. Iedere week mogen zij hun oogstdeel ophalen bij de boerderij. Denk aan groente, fruit, eieren, bloemen en vlees.” Bij het boerenbedrijf in de gemeente Utrecht wordt er op een natuurinclusieve manier geboerd. “Dat betekent dat we in onze bedrijfsvoering rekening houden met onze omgeving en met de natuur. Zo gebruiken we bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De bodem staat bij ons centraal, want die bepaalt de kwaliteit van de gewassen.”

Een gouden tip

Van houtwallen tot een belevingstuin – de wensenlijst op de Willemshoeve is lang. Alleen zijn er natuurlijk wel financiële middelen nodig om die werkelijkheid te maken. Ronald: “Ik werd getipt om een aanvraag te doen bij het Rabo Stimuleringsfonds. En die werd tot ons geluk goedgekeurd. Dankzij de donatie van Rabobank kunnen we nu houtwallen aanleggen en volgend jaar een educatieve veldschuur én een belevingstuin voor mensen met dementie. De belevingstuin is een bijzonder initiatief van een andere erfgebruiker: Dagbeleving Willemshoeve. Naast een zinvolle dagbesteding op de boerderij, kunnen mensen hier ook onderdeel zijn van onze actieve community. En er komen ook nog zonnepanelen op daken waar eerst asbest lag. Hierdoor wordt ons erf energieneutraal.”

Goede ideeën steunen

Dat Rabobank initiatieven als Herenboeren Willemshoeve steunt, is niet nieuw. “Wij geven als bank al jaren een deel van ons resultaat terug aan de maatschappij”, vertelt Eric Zwart, directeur coöperatieve Rabobank. “Eén van de manieren waarop we dit doen, is met ons Stimuleringsfonds. We steunen hiermee verenigingen en stichtingen met een goed idee voor de verbetering van de sociale, culturele en economische omgeving in onze regio. De gezamenlijke initiatieven op de Willemshoeve zijn daar een mooi voorbeeld van.”

Heeft jouw stichting of vereniging ook een missie die goed aansluit bij Rabobank? Dien dan hier je aanvraag in voor het Rabo Stimuleringsfonds.