Nieuwe speel- en groenvoorziening Laan der Kruisheren in Harkstede ‘een enorme verrijking’

5 september 2023 14:00

De nieuwe speel- en groenvoorziening in de buurt Laan der Kruisheren in Harkstede moet meer worden dan alleen een plek waar kinderen van alle leeftijden naar hartelust kunnen spelen. De initiatiefnemers zien het als een mooie pleisterplaats voor de wijk, waar bijvoorbeeld ook een buurtfeest kan plaatsvinden. De start is veelbelovend: de buren zetten er met elkaar de schouders onder met zelfwerkzaamheid. En de sponsorloop die kinderen uit de buurt hielden, leverde bijna drie keer zo veel op als de gehoopte duizend euro.

Verrijking voor de buurt

Harkstede is een groeikern. Het lintdorp is in de loop der tijd uitgebreid met enkele wijken, zoals De Borgmeren, waarin de Laan der Kruisheren de hoofdroute vormt. “Het aantal speelvoorzieningen houdt niet over. In deze omgeving staat nu één openbaar speeltoestel en is daarnaast een speelplaats die beperkt open is”, vertelt voorzitter Anke van Duuren van Vereniging Dorpsbelangen Harkstede.

Het openbare speeltoestel is zo oud als de wijk. Het voldoet niet meer aan de eisen van de tijd en dreigt afgekeurd te worden. Vanuit het vermoeden dat er behoefte is aan meer speelruimte, werd binnen dorpsbelangen de werkgroep Speelvoorziening in het leven geroepen. Eén van de leden is Jacolien de Nooij: “We hebben een enquête gehouden onder tientallen huishoudens in de buurt. Vrijwel iedereen reageerde positief, er kwamen veel ideeën binnen. Aan de hand van die antwoorden hebben we een plan gemaakt voor een speelvoorziening met meerdere toestellen voor kinderen van alle leeftijden. Het wordt een enorme verrijking voor de buurt”

Speel- en groenvoorziening

Op het speelterrein komen verschillende toestellen, onder meer een glijbaan, wipwap, duikelrek en schommel. Het terrein wordt zo aangelegd dat de paden toegankelijk naar de zitplaatsen en speeltoestellen begaanbaar zijn voor onder meer rollators, kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Ook is er op het terrein volop ruimte voor groen. Er komt een grasveld waar kinderen kunnen voetballen, maar waar bijvoorbeeld ook een buurtfeest kan plaatsvinden. De weg langs het speelveld wordt - na uitbreiding van de wijk - een doorgaande weg. Daarom behelst het plan de aanleg van een dichte heg tussen weg en speelterrein, zodat de spelende kinderen niet zomaar de weg op kunnen rennen. Er komen enkele fruitbomen, bloembakken met kleurrijke bloemen en zitplaatsen waar ouders en buurtbewoners kunnen verpozen.

De enquête toonde breed draagvlak aan, voor de gemeente een voorwaarde voor goedkeuring van dit plan. Verschillende direct omwonenden van het terrein hebben al toegezegd een oogje in het zeil te willen houden om het terrein ook in de toekomst fraai, toegankelijk en veilig voor alle gebruikers te houden.

“Vrijwel iedereen reageerde positief, er kwamen veel ideeën binnen. ”

Onbezorgd spelen

Aan de realisatie van de speel- en groenvoorziening hangt een prijskaartje van een kleine veertigduizend euro. Die kosten worden gedrukt door zelfwerkzaamheid, onder meer bij de aanleg van het groen. Het grootste deel van de kosten heeft te maken met de aanschaf en plaatsing van de speeltoestellen. Een handige buurman die zelf even in zijn schuurtje een mooie schommel of wipwap in elkaar knutselt, is zeker niet aan de orde. Alle speeltoestellen moeten gegarandeerd voldoen aan alle huidige veiligheidseisen. Ook de plaatsing van de toestellen gebeurt daarom door professionele specialisten. Zo is zeker dat kinderen er onbezorgd kunnen spelen.

Begroting

Vereniging Dorpsbelangen heeft - op het moment van het interview - de begroting voor de groen- en speelvoorziening rond. Naast de opbrengst van de sponsorloop komt er een bijdrage van vijfduizend euro uit het Rabobank Coöperatief Dividend. Vereniging Dorpsbelangen Harkstede doet een bijdrage en de plaatselijke Coop hield een statiegeldactie, waarbij de supermarkt de opbrengst verdubbelde. Ook komen er bijdragen uit verschillende andere fondsen. Anke: “We zijn blij dat we de financiering rond hebben en binnenkort met de aanleg van start kunnen.”

tekst: Jan Johan ten Have

fotografie: Aernout Steegstra, Rudie Wiersma Fotografie