Nieuw clubhuis voor voetbalvereniging Viola met steun van Rabo ClubSupport

16 maart 2023 13:18

‘Net dat stukje kennis en kunde dat wij als club níet hebben’

Foto René Schotanus

Het eerste weekend van het nieuwe seizoen in september belooft mooi te worden voor voetbalvereniging Viola. Dan wordt namelijk het nieuwe clubhuis geopend. Samen met de gemeente Alphen-Chaam heeft de club de nieuwbouw gerealiseerd. “Het heeft veel voeten in de aarde gehad. De ondersteuning van Rabo ClubSupport heeft enorm geholpen”, zegt voorzitter Hans Caron.

Viola deed in 2020 een beroep op Rabo ClubSupport. Niet voor hulp met plannen voor de nieuwbouw of het bouwen zelf. Maar wel voor ondersteuning in de samenwerking met de gemeente. Caron: “Wij hebben binnen de club vier bouwbedrijven als sponsor. En ook een architectenbureau. De tekeningen, plannen en het bouwen konden we van A tot Z met onze eigen mensen. Alle plannen lagen al klaar. Het overtuigen van de gemeente was het moeilijkste.”

Alles in één gebouw

Eigenlijk wilde de gemeente een losstaand kleedkamergebouw neerzetten. Alleen van de kleedkamers is de lokale overheid immers eigenaar. De vereniging is de eigenaar van de kantine en overige ruimten. “De kleedkamers waren echt oud en moesten worden vervangen. De kantine zou nog vijf tot tien jaar mee hebben gekund. Maar wij wilden alles graag in één gebouw en daarom samen met de gemeente optrekken. Dat scheelt ook gewoon geld. Je hoeft maar één tekening te maken. En de kleedkamers zitten bijvoorbeeld in de kelder. Het plafond is meteen de vloer van de kantine. Wel zo efficiënt. Je hebt dan ook minder vierkante meters dak nodig. Al die dingen leveren samen een flinke besparing op”, vertelt Caron.

Aanvankelijk waren de gemeente en het door hen ingeschakelde projectbureau terughoudend. Rabo ClubSupport bracht Viola daarom in contact met Treem, een adviesbureau voor het haalbaar en effectief maken van sportaccommodaties. “Treem heeft al veel grote projecten begeleid. Voor hen is een clubgebouw zoals het onze peanuts. Treem heeft ons in eerste instantie vooral enorm veel zelfvertrouwen gegeven en gezegd dat onze plannen niet onredelijk waren”, zegt Caron.

Gelijke partners

Samen met Treem lukte het Viola om de gemeente te overtuigen van de plannen. “Treem zei dat een grote gemeente als Eindhoven of Amsterdam, met meer ervaring met zulke projecten, zijn handen zou dichtknijpen met een vereniging die ze zo’n project uit handen zou nemen. En nog tegen een lage prijs ook. Onze eigen mensen vroegen namelijk niet de hoofdprijs. Voor minder geld konden we een mooier project realiseren waar we allebei voordeel van zouden hebben.”

De bouw bevindt zich nu in de laatste fase. De contacten met de gemeente zijn prima. “Het wordt heel mooi. Ik ben er trots op dat we dat met onze vereniging hebben kunnen realiseren. De steun vanuit Rabo ClubSupport was hierin heel belangrijk. Treem bracht net dat stukje kennis en kunde dat wij als club níet hadden. Door de inzet van Treem vanuit Rabo ClubSupport konden we in de gesprekken op een gelijk level komen met de gemeente en hun projectbureau. We werden daardoor gelijke partners.”

Inspiratiebijeenkomst

Wil jij ook aan de slag met de ambities van jouw club? Meld je nu hier aan en kom naar de inspiratieavond op woensdag 12 april!