Winnaars Rabo Duurzame Innovatieprijs

23 mei 2023 15:24

Steeds meer ondernemers in onze regio willen naast groeien met hun bedrijf, ook actief bijdragen aan een betere wereld. Met de Rabo Duurzame Innovatieprijs biedt Rabobank pioniers op dit gebied een podium voor een vliegende start. Dinsdag 16 mei vond de finaledag plaats in Delft.

Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023, YES!Delft, RTLZ, Rabobank, Alyssa van Heyst Photography, www.alyssavanheyst.nl

Tijdens deze dag moesten alle finalisten voor de jury pitchen. Uiteindelijk zijn de prijswinnaars van de volgende drie categorieën bekend gemaakt: voedseltransitie, inclusieve samenleving & gezondheid en energietransitie. Ook was er een ledenprijs, de winnaar hiervan is gekozen door de Rabobank-leden die de afgelopen tijd hun stem konden uitbrengen. De prijswinnaars wonnen naast een geldprijs een coachingsbudget én toegang tot innovatiefestival Springtij. Maar liefst twee van de vier winnaars zijn afkomstig uit onze Brainport regio: MantiSpectra en PAKT. Lees hieronder meer over de bedrijven uit onze regio die met de winst naar huis gingen.

Winnaar voedseltransitie: MantiSpectra

MantiSpectra heeft in de categorie voedseltransitie de eerste prijs gewonnen met hun innovatie ChipSense. Deze innovatie kan met behulp van een chip materiaaleigenschappen van voedsel meten. Kaylee Hakkel: “Met deze chip kunnen we het onzichtbare licht meten en bijvoorbeeld laten zien hoeveel suiker er in een tomaat zit of de hoeveelheid proteïnen in melk.” MantiSpectra richt zich met hun innovatie in de eerste plaats op de voedselindustrie. Boeren kunnen aan de hand van de chip bijvoorbeeld veel preciezer bepalen wanneer er geoogst moet worden. En zuivelfabrikanten hoeven geen samples meer naar laboratoria te sturen en te wachten op de resultaten, maar kunnen zelf meten. “De techniek van onze chip werkt op basis van spectrometers, die bestaan al heel lang maar zijn heel duur en groot en kun je niet gemakkelijk meenemen. Met ChipSense willen we deze technologie voor iedereen beschikbaar maken en zo zorgen voor minder voedselverspilling.”

Bekijk hier een interview met MantiSpectra.

Winnaar energietransitie: PAKT

PAKT kwam als beste uit de bus in de categorie energietransitie. PAKT ontwikkelt nieuwe technologieën, waarmee glazen verpakkingen in de toekomst herbruikbaar zijn. Thijs Wester is één van de bedenkers: “Het begon eigenlijk met een heel simpele vraag: waarom wassen we drinkglazen af om ze vervolgens opnieuw te gebruiken, en gooien we glazen potten van bijvoorbeeld jam na één keer gebruiken kapot? Dat is eigenlijk heel zonde.” PAKT werkt daarom aan een systeem dat glazen verpakking recyclet, zonder ze tussentijds te breken en om te smelten. “Dat omsmelten tot een nieuwe pot kost namelijk gigantisch veel energie en door die stap over te slaan kunnen we dat energieverbruik met een factor acht reduceren.”

Bekijk hier een interview met PAKT.

Lees hier meer informatie over de Rabo Duurzame Innovatieprijs