Rabo Oost-Brabant lanceert CPO-desk

13 juni 2023 14:31

De woningmarkt domineert op dit moment de krantenkoppen. En zeker in onze regio. Van de krapte op de woningmarkt, tot de positie van starters, de betaalbaarheid en de roep om duurzame woningen. En daar komt de stikstofcrisis nog bij.

Om die problemen (deels) op te lossen, is de hulp van de samenleving nodig, stelt Marc Cootjans, Directeur coöperatieve Rabobank in Oost-Brabant. ‘We zetten daarom vol in op Samen Zelfbouwen (CPO).’ CPO kent vele voordelen, legt Marc uit. ‘Door samen (zelf) te bouwen, hebben bewoners meer invloed op hun woning en hun toekomstige woonomgeving. Daarnaast kunnen ze zo goedkoper hun droomhuis realiseren en bouwen ze vroegtijdig een band op met hun buurtgenoten.’

CPO-projecten versnellen

Als een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland ziet Rabobank het aantal CPO-projecten toenemen. ‘Een goede ontwikkeling, wat ons betreft. Het is echter wel zo dat het projecten van de lange adem zijn. Om deze ontwikkeling te versnellen, roepen we daarom een CPO-desk in het leven. Bij deze desk, die bemand wordt door twee gespecialiseerde collega’s kunnen mensen terecht met al hun vragen over Samen Zelfbouwen.’ Door hun expertise op het gebied van financiën en regelgeving, maar ook door de inzet van hun netwerk, kunnen de adviseurs het zelfbouwproces veel makkelijker maken.

Wat we nog meer doen

Maar er is meer. Zo kunnen CPO-projecten een aanvraag indienen voor de Rabo Ontwikkelbijdrage: een bedrag van maximaal € 5.000 ter compensatie van de opstartkosten.

Daarnaast zijn we partner van CrowdBuilding: hét platform van Samen Zelfbouwen in Nederland. Dat platform is opgericht om collectieve zelfbouw toegankelijker en makkelijker te maken. Hier kunnen gemeentes en begeleidingsorganisaties hun beschikbare bouwgrond en informatie delen.

Tenslotte stellen we in Oost-Brabant vergaderruimtes beschikbaar en geven we gratis lezingen.

Je leest hier meer over in ons online magazine.

Meer weten?

Financieel adviseurs Daniek van der Zanden en Niek Pietersma vertellen je er graag meer over. Zij zijn bereikbaar via: cooperatiefbouwen.OBR@rabobank.nl.

Tot slot

Ken jij iemand die graag aan de slag wil met CPO? Wijs hem/haar dan zeker even op onze initiatieven.