Ondernemers in dialoog over versnellen transitie nieuwe economie

1 december 2022 9:38

Wat doen duurzame koplopers goed en wat kan nog beter? En wat houdt bedrijven tegen om een bijdrage te leveren aan het versnellen van de transitie naar de nieuwe economie? Dit waren de vragen waarover ondernemers uit de regio Leiden Haaglanden in gesprek gingen op de inspirerende en duurzame locatie De Uithof in Den Haag.

Zes lessen ‘Ondernemend naar brede welvaart’

Aanleiding voor deze dialoog vormde het onderzoek van RaboResearch begin dit jaar waaruit bleek dat de transitie naar een meer duurzame en inclusieve economie stagneert in het Nederlandse bedrijfsleven. Om de toekomstbestendigheid van de BV Nederland te borgen, is door het voeren van vijf dialogen in heel Nederland nader onderzocht wat nodig is de transitie te versnellen. De uitkomsten hiervan zijn samengebracht en gepubliceerd in de publicatie ‘Ondernemend naar brede welvaart’.

Uit het onderzoek zijn zes lessen getrokken. De transitie kan niet zonder de volgende noodzakelijke voorwaarden: (1) leiderschap bij bedrijven zelf; (2) een gestructureerde bedrijfsvoering; (3) aandacht voor medewerkers; (4) een koersvaste overheid; (5) een gelijk internationaal speelveld; en (6) toewijding vanuit de gehele keten.

Als er een ding is wat de zes lessen voor versnelling in de transitie naar een nieuwe economie met elkaar verbindt, dan is het wel ondernemersgeest. De ‘spirit’ vanuit bedrijven zelf (niet meer van hetzelfde, maar nieuwe kansen zien en grijpen in de transitie), maar ook vanuit overheden, kennis- en onderwijsinstellingen en financiële dienstverleners. De durf om andere keuzes te maken vanuit een brede kijk op welvaart die verder gaat dan alleen financiële waarde.

Video-impressie dialoog Leiden Haaglanden bij De Uithof

Ondernemers gaven na de dialoog terug het waardevol te vinden om van elkaar te leren en geïnspireerd te worden over wat er nog meer kan. Zo vertelt Jim Pardon, manager duurzaamheid bij Luiten Food, in de video over het verkregen inzicht dat blijvende aandacht voor medewerkers van belang is. Dit sluit aan bij één van de zes getrokken lessen.

De volledige publicatie kun je vinden op Rabo.com: Ondernemend naar brede welvaart - Rabobank