De energiescan is laagdrempelig en erg gedetailleerd

20 februari 2023 13:17

Op dinsdag 25 oktober is de Green Deal officieel ondertekend door de samenwerkende partijen Gemeente Leidschendam-Voorburg, Rabobank en MKB LV. We hebben inmiddels al vele ondernemers een energiescan mogen aanbieden en een aantal hiervan zijn inmiddels uitgevoerd en afgerond. Lotte Tielemans van Meubelmakerij De Stoof vertelt over haar ervaring.

Eigenaren van bedrijfs- en kantoorpanden in Leidschendam-Voorburg kunnen een gratis energiescan aanvragen. Gemeente, Rabobank, MKB Leidschendam-Voorburg en Energieke Regio stimuleren hiermee vastgoedeigenaren om hun vastgoed te verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle zelfstandige kantoorpanden van minimaal 100 m in Nederland namelijk een energielabel C of beter hebben om als kantoor verhuurd dan wel gebruikt te mogen worden.

Lotte Tielemans van Meubelmakerij De Stoof uit Leidschendam heeft al gebruikgemaakt van een gratis energiescan. “We dachten al langer na over zonnepanelen. We wilden iets met energiebesparing doen. Dan vraag je je af, wat doen we wel en wat niet? Er zijn allemaal eisen, maar wat zijn die? En wat zijn de juiste partijen om mee in zee te gaan? Daarnaast zijn we bezig met de toekomst van ons bedrijf. En hoe pakken we dat dan meteen duurzaam aan? Toen las ik in Het Krantje over de gratis energiescan. En ik dacht: dit is eigenlijk wel een goed begin om hiermee te starten.”

““Het is laagdrempelig en je weet precies waar je aan toe bent””

Lotte zocht contact met Energieke Regio voor een gratis energiescan: “Ik was verbaasd hoe gedetailleerd het was, in positieve zin dan. Op voorhand was het vragenlijstje namelijk vrij kort. Ik had meteen een goed gevoel bij mijn contactpersoon, een fijn iemand om mee te sparren. Het was concreet, ik kreeg gelijk een kostenplaatje. Duidelijk werd waar we precies aan moesten denken. Hij begeleidt het hele project, van een offerte tot en met de constructieberekening en een legplan voor de zonnepanelen. Ook legt hij contact met onze energieleverancier voor een zogenaamde ATO-overeenkomst. Die heb je nodig om te regelen dat de energie die overblijft ook weer terug kan naar het energienet.”

Met welke adviezen ze al iets heeft gedaan? Lotte: “We zitten er nu midden in. Op het dak van ons bedrijf komen ongeveer 196 zonnepanelen. We zitten nu midden in de fase van de constructieberekening voor het dak. De volgende stap is het aanvragen van een offerte voor de zonnepanelen. Tenslotte nog een legplan.”

Wat zou ze een collega-ondernemer adviseren? Lotte: “Ik adviseer zeker een energiescan te doen! Het is laagdrempelig en je hoeft niet heel veel van tevoren aan te leveren. Energieke Regio is een prettig bedrijf, ze houden goed vinger aan de pols. Je hebt een contactpersoon die met je meedenkt en je een stukje ontzorgt. Als je ermee verder gaat, spreek je een bedrag af voor het gehele traject. Je weet precies waar je aan toe bent.“

Heeft u belangstelling voor een gratis energiescan? Ga voor meer informatie over het aanvragen van een energiescan naar: www.energiekeregio.nl/leidschendam-voorburg