Pilot Speaksee kantoor Grote Markt in Almere

15 november 2022 11:11

Rabobank wil voor iedereen een toegankelijke bank zijn. Dat betekent dat alle klanten, met of zonder beperking, de kans krijgen om gebruik te maken van onze voorzieningen, informatie en dienstverlening. Als coöperatieve bank ondersteunen we daarmee de beweging naar een meer inclusieve samenleving waarin mensen (financieel) redzamer zijn. Voor (nieuwe) klanten die doof of slechthorend zijn, of voor klanten die de Nederlandse taal niet machtig zijn testen we op dit moment een nieuw hulpmiddel: Speaksee. Op 16 november start op kantoor Grote Markt in Almere de pilot met dit hulpmiddel.

Wat is Speaksee

Speaksee is een systeem wat spraak omzet naar tekst. Dit kan zelfs in een groep tot wel 9 personen. Alle sprekers dragen een microfoon en er wordt in verschillende kleuren op een scherm weergeven wat zij zeggen. Met dit systeem lees je eenvoudig wie wat zegt in een zelfgekozen taal.

Hoe werkt Speaksee

Speaksee vangt de spraak in gesprekken op en zet deze (in verschillende kleuren per persoon) direct om naar tekst op een beeldscherm van de bank. Zo kunnen doven en slechthorenden of mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, lezen wat er gezegd wordt. Speaksee kan dus ook tijdens een gesprek met een bankmedewerker de gesproken tekst vertalen naar een andere taal. Speaksee kan op verschillende apparaten worden gebruikt.

Is Speaksee op alle Rabobank vestigingen te gebruiken

Nog niet. De komende 6 maanden doen we een test met dit systeem op 3 van onze vestigingen: Rotterdam Binnenwegplein 6a, Almere Grote Markt 2 en op één van de vestigingen in Limburg.