Men on a mision: 'Experimenteren en van elkaar leren'

8 december 2022 11:16

Zet bevlogen mannen Jurg Hertog van VANBOOM en Ugur Pekdemir van Rabobank bij elkaar over het onderwerp ‘wonen’ en de ideeën en mooie projecten vliegen je om de oren. Beiden zijn op een missie om Nederland duurzamer, slimmer en effectiever met het grote woningprobleem om te laten gaan. Waarbij ze zonder problemen over hun eigen schaduw heenstappen.

“Toen ik in Amsterdam met mijn vrouw Kerstin een kavel kocht om er samen met onze drie dochters te wonen”, start Jurg, “had ik niet kunnen bedenken dat uit onze persoonlijke droom een nieuwe onderneming zou ontstaan. Ons zelf gerealiseerde energiepositieve huis was in 3 weken wind- en waterdicht en werd opgebouwd uit pre-gefabriceerde elementen die op een efficiënte manier waren geprepareerd. ‘Hier kunnen we veel meer mee’ was meteen mijn gedachte. Samen met architect Tomas Surblys ontwikkelde ik VANBOOM, een eenvoudige manier om je eigen duurzame designhuis te realiseren.”

Het lineaire denken loslaten

“Als coöperatieve Rabobank zijn we betrokken bij wat er speelt in de samenleving”, vervolgt Ugur. “Samen met leden, klanten en partners zijn we altijd op zoek naar innovatieve oplossingen die onze gezamenlijke leefwereld versterken. Woonzekerheid is zo’n basisvoorwaarde voor brede welvaart, en momenteel voor veel mensen te duur. Daarom vormt Rabobank een coalitie om aan de slag te gaan met woonoplossingen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Bij die samenwerkingen moeten we, juist als bankiers, durven experimenteren en over onze eigen regels heen kijken. En initiatieven als die van Jurg omarmen en waarderen. Ik ben echt op een missie om zowel intern binnen de bank, als bij overheden en andere stakeholders, het lineaire denken (‘je komt nog een bedrag tekort, dus we kunnen niet financieren’ of ‘dat past niet in het bestemmingsplan’) op zijn kop te zetten en uiteindelijke te horen: ‘zó hebben we er nog nooit naar gekeken!’. Die verbindende rol, de partijen bij elkaar brengen die dát voor elkaar kunnen gaan krijgen, die past mij als een jas.”

Koetsen zonder paard

Jurg vervolgt: “Mijn missie is ook om mensen anders te laten denken over wonen. Kijk, de auto is ooit geïntroduceerd als een koets zonder paard. En dat idee was best wennen, maar uiteindelijk is het gelukt. Waarom zouden we dan nu niet kunnen afstappen van het idee dat een huis uit de jaren ’30 van de vorige eeuw komt, uit stenen bestaat en een schoorsteen heeft? Met VANBOOM bewijzen we dat wonen veel circulairder, efficiënter en afgestemd op je persoonlijke voorkeuren kan. Afhankelijk daarvan en van je budget kunnen we een VANBOOM-woning voor een fixed price, van 60 tot 300 m2, turnkey op de door jou gewenste plek plaatsen. Daarna snijden we het dak, zodat we het optimum voor de zonnepanelen bereiken. Form follows performance, dus. Deze enorme transitie in denken en doen kan alleen als je het samen doet. Ik ben heel blij dat Rabobank in mijn idee gelooft en dat ik door de Rabo Innovatie Lening (zie kader-red.) in staat ben om ermee de wereld in te gaan. Dat Ugur me daarnaast in het uitgebreide netwerk introduceert is ook fijn. Op die manier zit je direct met de juiste partijen aan tafel.”

Dromen met bomen

“Voor ieder huis dat we neerzetten planten we ook een boom. Met als doel dat we over 20 jaar de huizen van ons ‘eigen’ hout bouwen en er over 30 jaar met het team en onze kleinkinderen in wandelen.” Ugur besluit: “Het idee van Jurg wordt mooi verwoord in een gedicht van Nazim Hikmet, één van de grootste dichters van de 20e eeuw. Vrij vertaald zegt hij: ‘Leven als een boom, één en vrij en als een bos gebroederlijk, dat verlangen brandt in elk van ons...’. Tsja, dat omschrijft het perfect. Elk individu draagt bij aan het welzijn van het collectief. Laten we ons dat elke dag weer realiseren!”

De Rabo Innovatielening

Ben je een ondernemer met een goed innovatief idee en zoek je een lening voor de opstart van je bv? Met een Rabo Innovatielening kun je op tijd beginnen met de uitwerking van je plannen.
• geldlening tussen € 25.000 en € 150.000
• eerste twee jaar aflossingsvrij
• voor ontwikkelingen die bijdragen aan duurzaamheid, digitalisering of vitaliteit
• voor bestaande en nieuwe klanten

Kijk hier voor meer info: De bank voor startups en scale-ups - Rabobank

TEKST Judith Truijens | FOTO'S Martine Goulmy