Energiecoöperaties op weg helpen

8 mei 2023 17:23

Energie opwekken is al lang niet meer iets voor grote, landelijke bedrijven. Steeds vaker gaan groepen buurtbewoners zélf aan de slag met duurzame, lokale energie.

Fotobijschrift: Willem van Oppen


Rabobank is als bankier van de energietransitie blij met deze ontwikkeling, omdat het de energietransitie enorm versnelt. Daarom stimuleren we deze lokale samenwerkingen. Een mooi voorbeeld zijn Energiecoöperaties Opgewekt Houten en Duurzaam Eiland die samen de drijvende kracht zijn achter Stroomveld De Knoest en Zonneweide De Heul in Houten.

Bij de opstartfase van een Energiecoöperatie kom je in een fase waar geld nodig is voor de ontwikkeling van het project, zonder dat je er zeker van bent of het project wel door kan gaan. Je moet namelijk aan allerlei eisen voldoen; van technische haalbaarheid tot bewonersparticipatie en bestemmingsplannen. Tegelijkertijd is er nog onvoldoende zekerheid om te kunnen financieren. Energiecoöperaties die in deze fase zitten, kunnen wij dat extra zetje geven met de Rabo Ontwikkelbijdrage Energiecoöperaties.

Zoals Willem van Oppen in het filmpje aangeeft, blijft het lastig om in deze ontwikkelfase een partij te vinden die zegt, we geloven in je project, hier heb je geld en we hoeven het niet terug. Rabobank doet dat wel en dat is nou net de extra betrokkenheid van Rabobank.

“Alleen samen kunnen we de energietransitie versnellen.”

Zet onze hulpmiddelen in

Zelf een energiecoöperatie opzetten of sta jij nog aan het begin? Bekijk dan het filmpje en kijk hoe we jou kunnen helpen met de Rabo Ontwikkelbijdrage Energiecoöperaties, lees wat onze Energiecoöperatiedesk voor jou kan betekenen of sluit je aan bij onze Energiecafés.