Circo Track - Circulair verpakken van afhaal- en bezorgmaaltijden

24 mei 2022 13:15

De afgelopen twee jaar is er nog nooit zoveel online eten besteld. De maaltijdbezorgsector kende in 2020 een stijging van maar liefst 39% en het jaar daarna nog eens 13%*. Maar al deze afhaal- en bezorgmaaltijden brengen extra veel afval met zich mee van verpakkingen. In 2019 zorgden 180 miljoen bestellingen in Nederland al voor ruim 20 miljoen kilo (plastic) afval!** Met de grote toename van bezorgmaaltijden is ook het aantal kilo’s afval gestegen.

Ben jij actief in de horeca of verpakkingsindustrie? Lever je bijvoorbeeld bezorgmaaltijden of produceer je verpakkingen voor de horeca? Dan krijg jij binnenkort te maken met een Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) en bijbehorende heffingen. Tijd om te werken aan het volledig circulair verpakken van afhaal- en bezorgmaaltijden dus! Doe nu mee met deze CIRCO-track en werk in 3 dagen toe naar een nieuw, circulair businessplan.

Miljoenen kilo’s (plastic) afval

Met het toenemende aantal kilo’s afval is het tijd voor verandering. “We moeten veel meer inzetten op redesign en recycling", zegt Susan Hansen, G Global Strategist Energy Transition bij Rabobank. “Gelukkig wordt de verpakkingsindustrie steeds innovatiever", geeft Hansen aan. “Veel grote en kleine bedrijven zijn bezig om samen met hun leveranciers plastic verpakkingen te ontwerpen die bijvoorbeeld minder materiaal gebruiken, van (meer) gerecycled materiaal worden gemaakt, of bijvoorbeeld van ‘versimpelde’ plastic materialen die makkelijker in de bestaande infrastructuur gerecycled kunnen worden. Maar we zijn er nog niet.”

Urgentie binnen de voedsel verpakkingsbranche

In 2023 moeten producenten gaan meebetalen aan het inzamelen van afval, het opruimen van zwerfafval, en aan het nemen van bewustwording maatregelen voor consumenten. Middels een Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) wordt er toegewerkt naar een circulaire verpakkingsindustrie. Zo is er onder andere aangepaste wetgeving voor het produceren van eenpersoons voedselverpakkingen zoals hamburgerbakjes, drinkbekers, maar ook saladebakken.

Deze CIRCO-track kan jou helpen jouw bedrijf voor te bereiden op de komst van de UPV en de bijbehorende heffing. Bedrijven die circulair werken krijgen waarschijnlijk een heffingskorting. Nú werken aan een plan om minder afval te produceren met voedselverpakkingen kan je straks dus helpen.

De transitie naar een circulaire economie: dit gaan we doen

Deze uitdaging vraagt om alternatieve en duurzamere manieren van het verpakken van afhaal- en bezorgmaaltijden. Hier zijn nieuwe businessmodellen en samenwerkingen voor nodig. Meld jij je aan voor deze CIRCO-track, dan kom je in contact met ondernemers uit dezelfde keten. Samen kijken we hoe we verpakkingen kunnen reduceren, hergebruiken of beter recyclen. Verpakkingen verduurzamen doe je namelijk niet alleen.

Programma

De CIRCO-track bestaat uit drie halve dagen. Op deze momenten werk je samen met een trainer aan een nieuw plan rondom het verpakken van afhaal- en bezorgmaaltijden voor jouw bedrijf.

Dag 1 Initiate Workshop–dinsdag 6 september–halve dag in Hoofddorp
Je maakt kennis met de andere deelnemers en gaat aan de slag met het product of de dienst van jouw bedrijf. Samen duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling zitten. Hier liggen jouw circulaire kansen!

Dag 2 Ideate Workshop–dinsdag 20 september–halve dag in Hoofddorp
Je deelt je ambities met andere deelnemers. Handig, want de andere deelnemers komen uit dezelfde keten en hebben dus kijk op de route van jouw product. Zij kunnen je nuttige input geven op jouw idee. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën. Je ontwikkelt je circulaire businessmodel of (her)ontwerpt je product en/of dienst.

Dag 3 Implement Workshop–dinsdag 4 oktober–halve dag in Hoofddorp
Samen bekijken we de technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten uit de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor je bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières en je bedenkt hoe je eventueel klanten, collega’s en management mee kunt krijgen in je ambities. Dit is de basis voor de laatste stap, waarin je een doordachte pitch voorbereidt.

Wat levert het op?

Tijdens de CIRCO Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire business kansen. Je werkt er één uit tot een concreet plan, dat op korte termijn te realiseren is voor je bedrijf; Het samenwerken binnen de keten maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar; Je krijgt toegang tot actuele kennis en concrete tools; Het bereid je voor op de komst van de wettelijk verplichte UPV; Het levert een onderscheidend karakter op voor jouw bedrijf en de keten ten opzichte van de concurrent.

Voor wie?

Produceer jij voedselverpakkingen of lever je afhaal- en/of bezorgmaaltijden? Dan is deze CIRCO Track zeker iets voor jou! Deze track is bedoeld voor bedrijven zoals voedselproducenten, horecaondernemers, retailers, delivery partijen, voedselverpakkingsleveranciers en maakbedrijven uit de keten.

Circo Hub Noord-Holland, Provincie Noord-Holland en Rabobank organiseren deze track samen om bedrijven uit de regio duurzaam te helpen groeien. Jouw klant goed voorbereid op de UPV & minder afval in de regio.

De CIRCO Track is zowel voor klanten als niet klanten.

Locatie

De bijeenkomsten vinden fysiek plaats bij:

Rabobank Hoofddorp
Polarisavenue 150 2132 JX Hoofddorp

Aanmelden

Deelname kost per bedrijf € 2.000,- ex btw. Dankzij de samenwerking tussen Circo Hub Noord-Holland, Provincie Noord-Holland en Rabobank en Provincie Noord-Holland betalen bedrijven voor deze Track nu maar €1.000,-/ Voor dit bedrag kunnen per bedrijf 2 personen meedoen aan het programma. Meld je nu aan op Track - Circulair Verpakken Afhaal- en Bezorgmaaltijden - CIRCO (circonl.nl).


* bron: Rabobank
** bron: PackBack b.v.