Rabobank helpt energiecoöperaties met duurzame initiatieven

2 maart 2023 14:00

Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners die de handen ineenslaan en actief aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland. Zeker nu we te maken hebben met een energiecrisis, is de komst van nieuwe energiecoöperaties belangrijker dan ooit.

“Samen de energietransitie versnellen ”

Als bankier van de energietransitie ondersteunt Rabobank steeds meer energiecoöperaties. Dat doet ze niet alleen financieel, maar ook door het delen van kennis en haar netwerk. “Energie opwekken is al lang niet meer alleen iets voor grote, landelijke bedrijven”, vertelt Ralph van Soomeren, directeur coöperatieve Rabobank. “Steeds vaker gaan groepen buurtbewoners en ondernemers zélf aan de slag met duurzame, lokale energie. Rabobank stimuleert dit soort initiatieven, om de energietransitie te versnellen.”

Van Soomeren: “In Noord-Holland zien we dat energiecoöperaties met allerlei vragen zitten. We lanceren daarom nieuwe initiatieven om energiecoöperaties te helpen.”

Energiecoöperatiedesk

Mensen die een energiecoöperatie willen oprichten of er al onderdeel van uitmaken, kunnen nu met al hun vragen terecht op één plek. Wil je weten hoe je een rekening opent? Heb je hulp nodig bij een financiering? Of wil je tips om meer mensen enthousiast te krijgen voor jouw coöperatie? Met deze vragen én meer kun je tegenwoordig terecht bij de Energiecoöperatiedesk van Rabobank. “Onze adviseurs denken graag mee in elke fase van een energiecoöperatie – van starters tot doorgewinterde coöperaties.” De desk is bereikbaar via EnergieCooperatieDesk.NH@rabobank.nl.

Rabo Ontwikkelbijdrage voor energiecoöperaties

“Naast veel vragen zien we ook dat er bij veel energiecoöperaties in de opstartfase geld nodig is voor de ontwikkeling van hun projecten. Tegelijkertijd is er nog onvoldoende zekerheid om te kunnen financieren. We hebben daarom voor opstartende energiecoöperaties in Noord-Holland een deel van onze winst apart gezet, om hen een zetje te geven, zodat ze die opstartfase door kunnen. Dat doen we onder de noemer Rabo Ontwikkelbijdrage Energiecoöperaties.

> Lees hier meer over de ontwikkelbijdrage.

Hulp is belangrijk

Snel verduurzamen is nu belangrijker dan ooit. “We zitten midden in een energiecrisis die veel mensen raakt. De verwachting is dat de prijzen ook de komende jaren nog hoog blijven. Maar nog belangrijker is dat we een gezamenlijke opdracht hebben om Nederland versneld te verduurzamen.”

“Energiecoöperaties kunnen bijdragen aan het oplossen van bovenstaande uitdagingen. Als Rabobank willen wij deze coöperaties daarom helpen een vliegende start te maken. Dat is goed voor het opwekken van groene, lokale stroom & goed voor de energiecoöperaties van Noord-Holland.”