Dit jaar 120 nieuwe betaalbare huurwoningen op Texel

15 januari 2024 14:00

Vorige week ondertekenden gemeente Texel, Stichting Woontij en Rabo SmartBuilds de overeenkomst om samen 120 nieuwe woningen aan Marsweg Zuid te gaan realiseren. De vraag naar betaalbare woningen op Texel is groter dan het aanbod. Daarom hebben de drie partijen besloten om dit tekort aan te pakken met het neerzetten van duurzame kant-en-klare-woningen. De eerste woning arriveert dit voorjaar.

Figures

Het streven is dat alle 120 woningen eind dit jaar geplaatst zijn en bewoond kunnen worden. De woningen zijn bedoeld voor mensen die maatschappelijk en/of economisch verbonden zijn aan Texel.

“De urgentie voor het realiseren van meer betaalbare woningen op het eiland is hoog. Met name bijstarters, beginnende gezinnen, senioren, onze eigen jeugd en mensen die nodig zijn om de vacatures op ons eiland op te vullen. Met dit project en deze samenwerking maken we een grote stap om aan de woonbehoefte van deze eilanders te voldoen”, aldus Remko van de Belt, wethouder Bouwen en Wonen.

Betaalbaar wonen

Van de 120 woningen worden 50 sociale huurwoningen afgenomen en verhuurd door Stichting Woontij. Daarnaast worden er ook nog eens 70 huurwoningen gebouwd met een middenhuurprijs voor woningzoekenden die niet in aanmerking komen voor de sociale verhuur. Deze worden verhuurd door Rabo SmartBuilds. Inschrijven voor deze 120 woningen volgt later in 2024.

“Voor veel bewoners is het belangrijk dat er betaalbare woningen zijn. Met dit project zetten we een mooie stap richting meer betaalbare en duurzame woningen voor starters en kleine huishoudens. Deze behoefte kwam ook naar voren in het recent door Woontij opgestelde rapport "Werken aan woonwensen van mensen", aldus Jan van Andel, directeur Bestuurder Woontij.

Snel en effectief bouwen

De woningen worden in een fabriek in Brabant gebouwd door het bedrijf Barli. Na een zorgvuldige selectieprocedure zijn zij als beste partij naar voren gekomen qua kwaliteit, prijs en duurzaamheid. De woningen worden grotendeels van hout gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van gecertificeerd hout dat afkomstig is uit verantwoorde bosbouw. De woningen zijn modulair gebouwd en komen per vrachtwagen en boot volledig ‘af’ op Marsweg Zuid aan. Hierdoor is de bouwtijd op de locatie zelf veel korter, wat ook prettig is voor omwonenden. Bovendien zijn de woningen snel gereed voor bewoning. Op Marsweg Zuid zullen de woningen 40 jaar blijven staan.

"Het mooie is dat we nu snel kunnen starten met de bouw van deze verplaatsbare Rabo SmartBuilds woningen als antwoord op de grote woningvraag. Hiermee kunnen we een steentje bijdragen aan de oplossing en zorgen dat inwoners van Texel die nu moeilijk aan een woning kunnen komen een fijne plek krijgen om te wonen! ”, benadrukt Karin Kuin, directeur coöperatieve Rabobank.

Duurzaam bouwen en wonen in hout

Bouwen en wonen in hout kent vele voordelen. Hout is in vergelijking met beton of staal veel lichter waardoor er relatief weinig zwaar materieel voor de bouw nodig is en minder brandstof voor transport. Ook is hout duurzaam en straalt een warme rustige sfeer uit. Onderzoek toont aan dat wonen in hout bevorderlijk is voor de gezondheid en bijdraagt aan een aangenaam en stabiel woonklimaat.

Alle woningen zijn zeer goed geïsoleerd en worden voorzien van zonnepanelen. Hierdoor zijn de woningen zeer comfortabel voor de bewoners en de totale woonlasten aanzienlijk lager dan in een conventionele woning.

“Duurzaamheid is een heel belangrijke randvoorwaarde voor ons.”, aldus Remco Boer, directeur Rabo SmartBuilds. ‘We willen met onze oplossing voor het woningtekort meteen een bijdrage leveren aan de duurzame wereld van morgen.”