Versnellingstafel Dutch Edamame

17 oktober 2023 11:16

Om de groeiende wereldbevolking van gezond en voldoende voedsel te kunnen blijven voorzien, is een transitie van dierlijke eiwitbronnen naar plantaardige eiwitbronnen nodig. Een mooi voorbeeld van zo’n plantaardige eiwitbron is Dutch Edamame, een smaakvol en voedingsrijk sojaboontje dat al sinds 2018 in de klei van Flevoland wordt geproduceerd.

Workshop Sojaboon in het food forum

Het is de initiatiefnemers inmiddels gelukt om de teelt te perfectioneren en de kwaliteit en opbrengst te verhogen, maar het blijft lastig om afnemers voor de gangbare sojabonen te vinden. Daarom wordt besloten om deel te nemen aan de Versnellingstafel van Rabobank. ‘We hebben niet alleen een bredere blik op onze kansen en uitdagingen gekregen, maar ook diverse partijen gevonden die met onze gangbare sojabonen verder willen.’

Dutch Edamame

‘De meeste mensen denken dat de sojabonen in hun melk, tofu of pokébowl altijd uit Azië of Zuid-Amerika komen, maar ze worden dus ook gewoon in de Flevopolder in Nederland geteeld.’ Aan het woord is Jan Groen, directeur van Green Organics. Deze organisatie helpt om biologische ketens van grond tot mond, dus van teler tot consument, te realiseren. ‘Dat geldt ook voor Dutch Edamame (spreek uit als eh-duh-maa-mee), een jonge sojaboon die heerlijk friszoet smaakt en bomvol voedingsstoffen zit. Met een actieve en enthousiaste groep telers uit Flevoland werken we samen om dit indrukwekkende Nederlandse sojaboontje te vermarkten en steeds beter op de kaart te zetten.’

Vleesvervanger als verdienmodel

Een van die telers is Harry Schreuder. Op zijn akkerbouwbedrijf vlakbij Swifterbant verbouwt Harry naast suikerbieten, aardappelen en uien sinds 2019 ook gangbare Dutch Edamame. ‘Naar mijn mening biedt deze sojaboon diverse voordelen. Zo haalt het plantje niet alleen stikstof uit de lucht, maar voedt het zichzelf ook met deze stikstof. Hierdoor hoef ik de grond niet extra te bemesten. De Flevo-verse sojaboon wordt al in september geoogst, wanneer de grond minder drassig is. En door deze sojaboon te telen, zorg ik als akkerbouwer voor afwisseling in mijn gewassen.’ Jan vult Harry aan. ‘We merken dat de markt ook positief reageert op dit lokaal geteelde product. We missen alleen nog voldoende gecommitteerde afnemers voor gangbare sojabonen, zodat de telers ook verzekerd zijn van een structureel gezond verdienmodel.’

Deelname aan de Versnellingstafel

Daarom besluiten Jan, Harry en de andere aangesloten telers bij Dutch Edamame om deze “gangbare” uitdaging te bespreken aan de Versnellingstafel, zo vertelt Jan. ‘De Versnellingstafel is een initiatief van Rabobank en Ijsselvliet, waarbij ondernemers uit branchevreemde sectoren samen kijken hoe ze een duurzaam idee in de keten van Food & Agri verder kunnen uitwerken. Hierbij is Rabobank de verbindende partij die vanuit haar netwerk partijen samenbrengt. Tijdens ons tafelgesprek zaten we bijvoorbeeld aan tafel met een cateraar, een kleine retailer en verschillende partijen die ervaring hebben met het opzetten van korte ketens. Dit leverde ons super professionele bespiegelingen op en we hebben diverse contacten gelegd met partijen die met ons verder willen. Wat dat betreft heeft onze deelname aan de Versnellingstafel echt voor een versnelling gezorgd voor de gangbare Dutch Edamame.’

Kijk voor meer informatie over Dutch Edamame op https://www.dutchedamame.nl.

Workshop Sojaboon in het food forum

Passie en beleving

Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, moeten we naast dierlijke eiwitten plantaardige eiwitten produceren. Ook in Nederland. Daarom vind ik het zo mooi om te zien dat in onze regio diverse koplopers initiatieven tonen op dit gebied. En dat Rabobank een bijdrage kan leveren aan de transitie naar duurzame verdienmodellen. Neem Dutch Edamame als voorbeeld. Jan Groen, een van de initiatiefnemers, vertelde me een tijdje geleden dat hij maar moeilijk in contact kon komen met de afzetmarkt voor zijn gangbare sojabonen. Daarom hebben we vanuit ons netwerk een versnellingstafel samengesteld. Zodat Jan met een nieuw netwerk in gesprek kon komen dat zijn problematiek vanuit verschillende gezichtspunten benaderde. Dit leidde niet alleen tot een breder perspectief, maar ook tot concrete vervolggesprekken, onder meer met een cateraar. De passie en beleving die ik bij de deelnemers zag, in combinatie met de uitdaging waarvoor zij staan, lieten mij niet los. We zijn nu dan ook aan het verkennen welke partijen we aan ons kunnen binden die koplopers kunnen gaan ondersteunen met kennis, regisseurschap en marktontsluiting. Zodat we Jan en zijn collega’s nog verder kunnen versnellen richting een nieuwe, duurzame en succesvolle keten.