Peel Parels brengt veldbonen en lupine op het bord
In de Peel-regio groeit een beweging die smaakt naar meer. Met het initiatief ‘Peel Parels’, onderdeel van het project Meerkleurige Peel van Morgen, werken boeren, bakkers, koks en cateraars aan een regionaal voedselsysteem. Eentje waarin lupine en veldbonen een hoofdrol spelen. Ketenbouwer Friek van Helden vertelt hoe deze samenwerking vorm krijgt én hoe Rabobank helpt om die ‘parels’ op het bord te krijgen.

‘De Peel is van oudsher sterk gericht op veehouderij’, vertelt Friek van Helden. Zij is oprichter van FoodHelden. ‘Maar de wereld verandert, en de regio ook. Boeren stoppen of schakelen om, grond komt vrij, en de vraag naar duurzaam, lokaal voedsel groeit. Met Peel Parels bouwen we nieuwe waardeketens rondom lupine en veldbonen. Gewassen die goed zijn voor de bodem en de biodiversiteit. Dat is een kans die we moeten grijpen.’ Friek heeft ruim 25 jaar ervaring in food en helpt beslissers in food om hun ambitie op gezondheid en duurzaamheid om te zetten naar zichtbaar resultaat. ‘Voor dit project verbind ik boeren met afnemers, van grond tot mond. Zo werken we samen aan een duurzamere voedselproductie.’
Waarom lupine en veldbonen?
‘Deze gewassen zijn niet alleen goed voor de bodem, ze leveren ook hoogwaardige plantaardige eiwitten. Daarmee dragen ze bij aan een gevarieerder menu en minder afhankelijkheid van dierlijke producten. Bovendien binden ze stikstof uit de lucht, wat de bodem voedt en kunstmestgebruik kan verminderen’.
Van akker tot bord
Het initiatief voor het bouwen van de waardeketens startte in de zomer van 2025. ‘Sommige boeren zijn al veel eerder gestart met de teelten. Een voormalig varkenshouder teelt nu twintig hectare veldbonen. Dat vraagt om lef hoor. Wat een boer niet kent, dat vreet hij niet, zeggen ze weleens. Nou, die vlieger gaat hier gelukkig niet op.’
Brood, spreads, culinaire gerechten en shoarma
Boeren leren samen het telen binnen collectieven zoals Lekker Lupine, waar de LuPeel telers uit de Peel ook mee samenwerken. De veldbonentelers trekken samen op in een groep die door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) wordt begeleid. Maar de keten stopt daar niet. ‘Je kunt de mooiste gewassen telen, maar ze moeten wel gegeten worden’, zegt Friek. ‘Daarom werk ik samen met lokale bakkers, cateraars en ook chefs die deze ingrediënten willen toepassen in hun producten en gerechten.Denk aan brood met lupine en veldbonen, spreads en zelfs plantaardige shoarma; producten die inmiddels verkrijgbaar zijn bij Sligro’.
Rabobank als verbinder
Jorrit Dekkers, directeur Food & Agri: ‘Rabobank ziet deze samenwerking niet alleen als een financiële investering, maar als een bijdrage aan maatschappelijke waarde: het versterken van lokale ketens, het stimuleren van duurzame teelten en het creëren van economische kansen voor boeren in de Peel. Volgens Friek heeft Rabobank niet alleen financieel bijgedragen, maar ook deuren geopend. ‘Via hun netwerk kwam ik in contact met een van de bakkers met wie we nu samenwerken. Daarnaast zorgen ze ervoor dat dit soort initiatieven zichtbaar worden onder hun leden, waardoor we mensen bereiken die er anders geen weet van zouden hebben. Daar zijn wij enorm mee geholpen. Het zijn vaak die eerste verbindingen die het verschil maken.’
De Peel smaakt naar meer
De beweging telt inmiddels zo’n tien actieve partijen. ‘Overal proef ik enthousiasme,’ zegt Friek. ‘Mensen vinden het mooi dat dit uit de Peel komt. Komend jaar willen we herkenbare Peel-producten in winkels en op menukaarten zien. Als mensen ervaren hoe lekker lokaal plantaardig eten kan zijn, volgen er vanzelf meer geïnteresseerden.’
Doe mee
Wil jij als boer, bakker, cateraar of horecaondernemer bijdragen aan Peel Parels en ben je op zoek naar meer informatie? Klik dan hier en neem contact op met Friek van Helden (friek@foodhelden.nl) of Ellen Kusters (coördinator project Meerkleurige Peel van Morgen, via: ellen.kusters@agriconnection.com).
Meerkleurige Peel van Morgen wordt ondersteund door LLTB, Innovatiehuis de Peel, AgriFood Capital, RNOB (Novex Impulsregeling) en Rabobank.