Fort Pampus volledig klimaatneutraal

12 juni 2024 8:47

Op woensdag 29 mei opende demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten de gloednieuwe, duurzame energievoorziening van Forteiland Pampus. Door inzet van wind, zon, waterstof, biovergisting en thermische energie kan het eiland vanaf nu het hele jaar door fossielvrij zelfvoorzienend zijn. Een mijlpaal voor Pampus én een bijzonder voorbeeld voor de wereld – het is zeldzaam dat cultuurhistorie en duurzame innovatie op deze manier samenkomen.

Fort Pampus

Tijdens de opening benadrukte directeur-bestuurder van Pampus Tom van Nouhuys dat de indrukwekkende vernieuwing niet gerealiseerd had kunnen worden zonder de diverse partners. Rabobank droeg in de afgelopen jaren al bij aan meerdere projecten op Pampus, en is ook trotse partner van de nieuwe, duurzame energievoorziening. Een project dat draait om cultuur en duurzaamheid past naadloos bij de bank.

Positieve invloed op de maatschappij

Directeur coöperatieve Rabobank Ugur Pekdemir noemt Pampus de plek waar geschiedenis en toekomst samenkomen. ‘Het kunstmatige eiland is onderdeel van ons cultureel erfgoed en is altijd al zelfvoorzienend in water en elektriciteit geweest. Anno nu is het zelf opwekken van energie, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, de nieuwe uitdaging en daar zijn ze volledig in geslaagd. En het mooie is: Rabobank heeft met kennis, netwerk en financiële bijdragen vanuit coöperatief dividend er mede voor gezorgd dat Pampus de stappen kon maken naar een duurzaam en modern, zelfvoorzienend Pampus. Het is een voorbeeld hoe we op een coöperatieve manier met onze klanten meedenken, hoe we ze helpen en hoe we tegelijkertijd een positieve invloed op de maatschappij hebben. Fijn dat we dit hebben kunnen doen als partner en een bezoek aan het eiland kan ik van harte aanbevelen’ aldus Pekdemir.