Innoveren kun je leren!

22 februari 2024 17:11

Ben jij actief in de Nederlandse maakindustrie en ben jij dagelijks bezig met innoveren en digitaliseren. Dan is het Techport Innovation Centre in Velsen-Noord vanaf 2023 dé plek waar jij moet zijn!

Doe jij mee aan de Techport Innovatie Challenge voor MKB-bedrijven en startups

In maart kondigde Techport de bouw van het nieuwe Techport Innovation Centre aan: een geweldige locatie, midden in de IJmond, om te studeren, te werken, te ondernemen en te innoveren. Een plek voor bedrijven en scholen in de Metropoolregio Amsterdam en daarbuiten samen te werken aan een duurzame en digitale maak- en onderhoudsindustrie.

Kansen en kennis komen samen

De maakindustrie staat voor een grote uitdaging. Het moet schoner en slimmer produceren. Dit is een uitdaging, maar vooral een enorme kans. De maak- en onderhoudsindustrie heeft namelijk zelf kennis en expertise in huis om nieuwe technologieën en productiemethodes te ontwikkelen die nodig zijn voor de energietransitie. En door de inzet van digitalisering kan de maakindustrie ook daadwerkelijk slimmer en efficiënter produceren. Dit vraagt om creatief innovatievermogen en ook voldoende goed opgeleid personeel met nieuwe skills, competenties en vaardigheden. Het Techport Innovation Centre gaat hierin een belangrijke rol spelen, want geen enkel bedrijf is groot of sterk genoeg om alleen te innoveren en personeel op te leiden. Alleen door samenwerking met andere bedrijven en het onderwijs is het mogelijk om de stap richting een slimmere, efficiëntere en schonere industrie te zetten.

Krachten bundelen in innovatieteams

In het gebouw komen niet alleen ruimtes om samen te werken, innovatieve ideeën te testen en te demonstreren, er wordt ook samengewerkt in innovatieteams. De teams werken samen aan een nieuw product of dienst, aan productoptimalisatie of energiezuinige toepassingen. Zij focussen daarbij op digitaliseren, een schonere vorm van energievoorziening en op het slim gebruiken van energie in de industrie.

De inhoudelijke invulling van het Techport Innovation Centre moet nog worden bepaald. Hierbij wordt gekeken naar welke behoefte er is binnen de maakindustrie als je kijkt naar slimmer en efficiënter produceren. Samen met vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen, de zogenaamde innovatiemakers, wil Techport het komende jaar nadenken over deze invulling van het Techport Innovation Centre. Hiervoor organiseert Techport vanaf april 2022 elke maand een bijeenkomst. Heb jij interesse om ook mee te denken over de invulling en wil jij zo je stempel drukken op de innovaties die worden gestart binnen de maak- en onderhoudsindustrie? Word dan innovatiemaker en meld je aan. Kijk voor meer informatie op techport.nl/innovationcentre.