Samen sterk voor een biobased Fryslân!

14 september 2023 8:49

De Friese Rabobanken maken zich samen met Vereniging Circulair Friesland, gemeente Leeuwarden en GreenInclusive sterk voor een biobased Fryslân. En steeds meer partijen sluiten zich hierbij aan.

De agrarische sector is al heel lang een belangrijke sector in onze provincie. Nu klimaat- en stikstofreductiedoelstellingen van de sector een transitie vragen, brengt dat risico’s, maar ook kansen met zich mee. Met ruim 500 hectare aan natuurlijke grondstoffen, meer dan 50 actieve agrariërs en vele biobased bouwprojecten ziet Fryslân nieuwe mogelijkheden en zet in op een biobased economie.

Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat landbouwgronden kunnen blijven renderen en hoe zorgen we ervoor dat agrarische bedrijven in Fryslân een gezonde toekomst hebben? Het produceren van natuurlijke grondstoffen (zoals hennep, lisdodde en vlas) voor de bouw is één van die kansen. De agrariërs telen de natuurlijke grondstoffen voor de bouw en dragen daarmee bij aan de maatschappelijke opgaven in het landelijk gebied.


Benieuwd hoe agrariërs het telen voor de bouw ervaren? Bekijk het in deze video!