Seasogood; goed voor de zee én voor jou

8 juli 2022 12:53

Aan alle visliefhebbers de smaak en de beleving ervan geven, maar dan zonder de enorme impact op het zeeleven. Dat is het doel van Michael Luesink en Dennis Favier van Seasogood. Hun plantaardige visvervanger is inmiddels bij de bekendste grootgrutter te vinden, gewoon, in het visschap. Want visvrije vis zou volgens hen de norm moeten zijn. Ze vertellen waarom.

“Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam, maar de manier waarop we ze produceren en consumeren is niet langer vol te houden, het is wachten op een collaps. We moeten toe naar een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem”, start Michael. “Op het gebied van vlees en zuivel en de vervangers daarvan zijn er al enorme stappen gemaakt. Wat ons betreft gaat het vervangen van het eten van dierlijke vis in die beweging mee. Met onze visvrije tonijn hopen we daar een flinke aanzet toe te geven. De oceanen hebben tijd nodig te herstellen!” Vis lijkt gezond en minder zielig.

Dennis gaat verder: “Veel mensen die stoppen met het eten van dierlijke vis, doen dit om de zeeën en het zeeleven te beschermen, niet omdat ze vis niet lekker vinden. Wij maken producten die qua smaak en structuur lijken op dierlijke tonijn, maar volledig plantaardig zijn. We vinden daarbij dat je niks aan smaak of textuur moet inboeten als je geen dierlijke vis meer eet. Dus hebben we ervoor kunnen zorgen dat dat ook niet zo is, we hebben de ‘flakiness’, die zo kenmerkend is voor tonijn, weten te behouden. Daarnaast maken we de tonijn van soja uit Europa en voegen we omega 3 vetzuren toe, de tonijn heeft nutriscore A. Want dat is ook een misverstand, dat vette dierlijke vis gezond zou zijn. Als zelfs het gerenommeerde, toch wat conservatieve instituut als het Voedingscentrum het eten ervan aan zwangere vrouwen ontraadt omdat er zoveel zware metalen inzitten, moet je toch wel gaan nadenken. En dus een andere keuze maken.

Op een of andere manier lijkt met het eten van vis minder dierenleed gepaard te gaan, het lijkt minder zielig. Nou, geloof me, niets is minder waar.” Je wordt er zelf beter echt beter van “Ik ben al een lange tijd veganistisch en Dennis vegetarisch”, vervolgt Michael. “Een plantbased voedingspatroon is duurzaam, het gaat dierenleed tegen en is ook erg gezond. Het maakt je fit en vitaal, is onze ervaring, ook mentaal. Want het voelt ook gewoon heel goed om je persoonlijke bijdrage te leveren aan het leefbaar houden van de wereld.

We zijn enorm blij dat Rabobank in ons idee geloofde en ons een Rabo Innovatie Lening (zie kader-red.) heeft verstrekt en nu verder met ons meegroeit. De missie van de bank op het gebied van duurzaam ondernemen en hun rol in de wereldwijde voedselvoorziening sprak ons aan, het is een betrokken bank met een duidelijke visie. We waren allebei al klant bij de bank, dus de connectie was snel gemaakt.” Geen zee te hoog “We hebben allebei ruime ervaring in fooddesign en het ontwikkelen van nieuwe producten, dus de tonijn is nog maar het begin”, zegt Dennis. “We denken allereerst natuurlijk aan een visvrij alternatief voor zalm, als één van de populairste vissoorten, maar daarna zijn ook de gamba’s, lekkerbekjes, garnalen en kibbeling aan de beurt. En idealiter maken we een stap naar het buitenland. Maar we zijn nu al enorm trots op het feit dat onze boodschap bij Albert Heijn, dat hun visschap als we zo doorgaan over 15 jaar leeg is, resoneerde. Dat is belangrijk voor ons, dat we geen ‘vegan’ merk zijn en dat ons product ergens achteraf in een hoekje staat, maar dat we de nieuwe standaard zijn. Die verandering kan ons niet snel genoeg gaan!”

Seasogood en Rabobank

Seasogood maakte voor de opstart van haar innovatieve idee gebruik van de Rabo Innovatie Lening. Accountmanager Marc Kok van de bank: “Seasogood past qua filosofie bij ons, het sluit aan bij onze maatschappelijke thema’s Banking4Food en Duurzamer Ondernemen. Het is mooi om te zien dat Seasogood echt impact maakt met een product, vis, dat iedereen kent. Ze maken de overstap naar een ander eetpatroon makkelijker en daadwerkelijk duurzamer. Dat spreekt me ook persoonlijk, als vegetariër, enorm aan.” De Rabo Innovatielening heeft de volgende kenmerken:

• Geldlening tussen € 25.000 en € 150.000

• Achtergestelde lening voor BV’s in de idee-, plan- of startfase

• Eerste twee jaar aflossingsvrij

• Voor bestaande en nieuwe klanten

• Het plan heeft betrekking op de circulaire economie, food, renewables of vitality.

Kijk voor meer info op rabobank.nl en seasogood.com