Steun voor educatieproject Miep Diesel

27 juni 2023 15:38

Op dinsdag 6 juni jl. mochten Hilde van Garderen en René Maertens van Stichting Miep Diesel een cheque van € 2.500 vanuit het Rabobank Coöperatiefonds in ontvangst nemen. De cheque is uitgereikt door Joost Buitenweg, commissielid van Coöperatiefonds van Rabobank Almere, samen met Wouter Stevens, directeur coöperatieve Rabobank in de Metropoolregio Amsterdam.

Rabobank Almere doneert een deel van de winst vanuit het coöperatiefonds aan maatschappelijke doelen en initiatieven die de regio versterken. Joost Buitenweg: “Met dit bedrag steunen we mooie lessenpakketten om de jeugd op een goede manier kennis te laten maken met het verleden en hoe dat verbonden is met het heden.”

Miep Diesel was een jonge vrouw die ten tijde van Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield over haar leven in Haarlem. Wat het dagboek bijzonder maakt is dat de oorlog op de achtergrond aanwezig is en juist focust op een pubermeisje met 'gewone' puberperikelen als kleding, jongens en de eerste zoen. Iets wat herkenning oproept bij jongeren van nu en leert dat een conflictsituatie iedereen kan overkomen. De stichting houdt zich bezig met het in stand houden, publiceren en stimuleren van het educatief gebruik van egodocumenten. Onlangs heeft de Stichting Miep Diesel in samenwerking met De Nieuwe Bibliotheek en Almere Deze Week een schrijfwedstrijd georganiseerd voor Almeerse leerlingen om zo het schrijven te stimuleren en daarbij meer begrip voor elkaar te krijgen.

Het bedrag wordt besteed aan de realisatie van een educatieproject voor leerlingen van groep 7 en 8 waarbij zij verschillende egodocumenten in conflictsituaties vergelijken en aan de slag gaan met een brief, dagboek of vlog over zichzelf. Ze krijgen niet alleen inzicht in het dagelijks leven van jonge mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook realiseren dat leven in vrijheid en welvaart niet vanzelfsprekend is.

De uitreiking vond plaats op het kantoor van Rabobank Almere. “We zijn erg blij met dit bedrag dat heeft bijgedragen aan een prachtig en laagdrempelig educatiepakket over opgroeien in oorlogstijd en het grote belang van vrede en welvaart”, aldus Hilde van Garderen, voorzitter van de Stichting Miep Diesel. Kijk voor meer informatie over de stichting en haar doelstellingen op: www.miepdiesel.nl

Heb je een mooi project, maar niet de middelen? Dan kun je een aanvraag indienen voor het Rabo Coöperatiefonds. Het gaat om bijdragen in kennis, netwerk en/of geld aan projecten die bijdragen aan onze maatschappelijke thema’s. We zien jouw aanvraag met belangstelling tegemoet. Klik hier voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.