Hockeyclub Prinsenbeek blij met Rabo ClubSupport

16 maart 2023 11:07

In het verleden was de Rabobank hoofdsponsor van hockeyclub Prinsenbeek. Elk jaar werd een flinke som geld overgemaakt. Die tijd is voorbij. De club profiteert nu van Rabo ClubSupport. “De organisatie van onze vereniging wordt nu toekomstbestendiger. Uiteindelijk heeft dat meer effect dan een zak geld”, zegt vicevoorzitter Peter Wijninga.

Foto René Schotanus

HC Prinsenbeek klopte vorig jaar op aanraden van hockeybond KNHB aan bij Rabo ClubSupport. De vereniging had twee concrete hulpvragen: hoe kunnen we het technisch beleid updaten en hoe versterken we onze organisatie? “Rabo ClubSupport bracht ons in contact met sportconsultant Remco Hartgers. Hij heeft veel andere hockeyclubs geholpen die met dezelfde vragen kampen”, zegt Harry Nieuwkoop, bestuurslid technische zaken.

Basiswaarden van de club

In tien bijeenkomsten zetten Hartgers en de technische commissie het vernieuwde technische beleid op de rit. Maar belangrijker was dat Hartgers de commissieleden liet nadenken over hoe ze ervoor konden zorgen dat dat beleid echt zou landen in de vereniging. Nieuwkoop: “In het verleden hebben we vaker mooie plannen gehad. Maar na verloop van tijd belandden ze in een kast. We waren bang dat het dit keer weer zo zou gaan. Remco heeft ons laten zien hoe het anders kan.”

Daarvoor was eerst nodig om de basiswaarden van de club te onderzoeken. “Wat willen we voor een club zijn? En wat is onze rol in de gemeenschap?”, zegt Nieuwkoop. Daar kwamen vijf kernwaarden uit: passie, plezier, groei, continuïteit en gastvrijheid. Wijninga: “Die kernwaarden moeten terugkomen in alles wat we doen als club.” Om de kernwaarden bekend te maken binnen de club, liet HC Prinsenbeek ze op grote spandoeken drukken. Die hangen langs het veld en elke week gaan teams met een andere kernwaarde op de foto. “Die bespreken ze dan onderling. Daar komen heel mooie gesprekken uit voort.”

Trainersontwikkeling en onderzoek

Het technisch beleid staat inmiddels op papier. Een belangrijke poot is trainersontwikkeling. Binnenkort wordt het eerste trainerscafé georganiseerd. Nieuwkoop: “Trainers kunnen elkaar dan ontmoeten en met elkaar sparren. Ook dit was een idee van Remco. Bij hockeyclub Schiedam werkt het goed.”

Op organisatorisch gebied heeft de club onlangs een grote enquête uitgezet onder leden, ouders en vrijwilligers. “Die hebben we ontwikkeld met hulp van Breda Actief. Rabo ClubSupport heeft hen ingeschakeld om ons te helpen”, zegt Wijninga. De enquête is heel breed en gaat over het aanbod van sportieve activiteiten, vrijwilligerswerk, wat mensen doen voor de club, waarom of waarom niet, wat ze verwachten, etc. Wijninga: “Er zitten ook open vragen in. Mensen met een zinvolle bijdrage nodigen we uit voor een klankbordgroep, waarmee we verder willen praten over hoe de club zich moet ontwikkelen.”

Toekomstbestendige vereniging

Het contact met Breda Actief is nuttig, want inmiddels heeft Prinsenbeek ook de vrijwilligerstool van die organisatie ingezet. “Dankzij Rabo ClubSupport zijn we met meerdere partijen in contact gekomen die ons kunnen helpen.”

De twee zijn tevreden over Rabo ClubSupport. “Het ondersteuningsprogramma stimuleert je om aan de slag te gaan met het toekomstbestendig maken van je vereniging. Die zak geld in het verleden was fijn, maar het geld gaat op. ClubSupport gaat dieper. Inmiddels hebben we contact met clubs uit het dorp die vragen hoe wij werken. We gaan hen ook aanraden contact te zoeken met Rabo ClubSupport.”

Inspiratiebijeenkomst

Wil jij ook aan de slag met de ambities van jouw club? Meld je nu hier aan en kom naar de inspiratieavond op dinsdag 27 februari!