Eindhovense startup RIFT kan innoveren m.b.v. de Rabo Innovatielening

20 september 2023 13:33

Trots zijn wij om te kunnen melden dat de Eindhovense startup RIFT aanspraak heeft gemaakt op de Rabo Innovatielening, een financiering voor startups & scale-ups gericht op innovatie en ontwikkeling.

RIFT

Over RIFT (Renewable Iron Fuel Technology)

RIFT ontwikkelt een circulaire brandstof-technologie voor industriële productieprocessen, warmtenetten en electriciteitscentrales. Volgens RIFT helpt hun ijzerbrandstoftechnologie bedrijven die geen alternatief hebben voor fossiele brandstoffen duurzamer te worden. Door het verbranden van ijzerbrandstof ontstaat energie in de vorm van hernieuwbare warmte. De roest die daarna overblijft, kan met waterstof weer worden omgezet in ijzerpoeder, waarmee de duurzame cirkel rond is. Naast het CO2-vrije karakter van de technologie zorgt RIFT er naar eigen zeggen ook voor dat er minder stikstofuitstoot vrijkomt dan bij fossiele brandstoffen. Het bedrijf test momenteel de productie van ijzerbrandstof in Arnhem en laat een ketel draaien in de warmtekrachtcentrale van Helmond. Daar verwarmt het Eindhovense bedrijf vijfhonderd huizen via het warmtenet. De ambitie is om deze systemen wereldwijd te implementeren.

Mark Verhagen, CEO & Co-founder van RIFT vertelt hoe enorm belangrijk de Rabo Innovatielening voor het snelgroeiende bedrijf is geweest. “De Rabo Innovatielening was essentieel om het laatste stapje te kunnen zetten om onze ‘proof of concept’ te kunnen voltooien, een voorwaarde om goedkeuring te krijgen van investeerders en subsidies te kunnen aanvragen”. Mark had vooral contact met Michel Ziekman. Mark: “Michel is oprecht, transparant en kritisch en zo moet het ook zijn. Geen mooi, maar het eerlijke verhaal.”. Hij is ontzettend dankbaar voor de steun van Rabobank.

Over het Rabobank Startup & Scale-up Team

Startups en Scale-ups zijn door hun innovatiekracht vernieuwers van de economie, dragen in een belangrijke mate bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zijn een belangrijke motor voor de groei van de economie en werkgelegenheid in Nederland. Het Startup & Scale-up team van Rabobank helpt ondernemers die geloven in deze zelfde missie duurzaam te groeien door het openstellen van (internationaal) netwerk, kennis en financiering. Kijk voor meer informatie op rabobank.nl/startup-scaleup of neem contact met Michel Ziekman via michel.ziekman@rabobank.nl.