Rabobank. Dé bank van de transitie

12 januari 2024 10:21

Zakelijk team Rabobank in de regio Gelderse Vallei klaar voor 2024. Verduurzamingsplannen, groeiambities, nieuwe machines, andere verdienmodellen, een bedrijfsoverdracht of estate planning; de zakelijk accountmanagers van Rabobank in de regio Gelderse Vallei sparren er dagelijks over met Barneveldse ondernemers. Wie zijn ze, hoe ziet hun werk eruit en wat horen ze van ondernemers?

Team MKB regio GV

Al meer dan drie decennia stroomt er bij Arjan Wilbrink een beetje oranje bloed door de aderen. 31 jaar geleden ging hij aan de slag bij Rabobank, de laatste jaren is hij als accountmanager Groot Zakelijk één van de vertrouwde gezichten en aanspreekpunten voor grotere lokale bedrijven. “Dan kan je denken aan bijvoorbeeld aannemers, projectontwikkelaars, transportbedrijven, industriële maakbedrijven en installateurs. Bijna zonder uitzondering zijn het ondernemers met ambitie en een duidelijke visie. Ze weten waar ze naartoe willen en onderbouwen dat met solide plannen. Samen proberen we die plannen te realiseren met de juiste financiering, waarbij ik het als de kunst zie om te denken in kansen in plaats van beperkingen. Als het niet linksom kan, proberen we het rechtsom.”

Bank van de transitie

Ook collega-accountmanager Marcel Geurtsen zit bijna dagelijks om tafel met grootzakelijke bedrijven uit Barneveld en omstreken. Wat deze bedrijven bezighoudt? “De energietransitie en de transitie naar een circulaire economie zijn belangrijke thema’s”, geeft hij aan. “Onze samenleving en economie verandert en dat voelen ondernemers in de regio goed aan. Ze weten dat het belangrijk is om mee te veranderen, zodat ze een sterke concurrentiepositie houden.” Rabobank ondersteunt en stimuleert bedrijven daarbij, geeft directeur Marcel Wijnen aan. “We willen dé bank van de transitie zijn en bieden bijvoorbeeld rentekortingen als je bouwt volgens BREEAM-normen of een lage EPC hebt. Maar we organiseren ook een circulaire challenge, delen kennis over de verschillende transities en we denken met bedrijven mee over de verdienmodellen van morgen. Hoe toekomstbestendiger je bedrijf is, hoe sneller je groen licht krijgt voor bijvoorbeeld financieringen.” Ook in het mkb zijn duurzaamheid en de verschillende transities waar Nederland in zit belangrijke thema’s, merkt mkb-adviseur Claudia Schuppert. “De hoge energieprijzen van het afgelopen jaar hebben veel ondernemers aan het denken gezet. Tegelijkertijd zien we ook dat veel mkb-ondernemers het liefst gewoon bezig zijn met hun vak en klanten. Ze staan op de winkelvloer of in de bakkerij en duiken niet voor de lol even in de ins en outs van de energiebesparingsplicht.”

Van subsidiedesk tot waardevolle connecties

Daarom besteedt Claudia samen met collega-adviseur Rob Jansen veel tijd aan het ondersteunen van Barneveldse mkb’ers. “We denken bijvoorbeeld mee over elektrificatie, geven uitleg over hoe het zit met milieuzones of brengen je in contact met onze subsidiedesk met specialisten die je helpen om gebruik te maken van fiscale regelingen of het aanvragen van subsidies. Dat is echt de moeite waard. Het kan zo een ton opleveren als je bijvoorbeeld een elektrische hoogwerker aanschaft”, vertelt Rob. Ondersteuning zit hem ook in het verbinden van ondernemers, gaat Claudia verder. “Laatst sprak ik bijvoorbeeld een zorgondernemer die zijn praktijk wil verkopen. Hoe pak je dat aan, wilde hij weten. Ik kon hem in contact brengen met een praktijkhouder uit een andere regio die net z’n bedrijf overgedragen heeft.”

Langs bij de klant

Wat grootzakelijke klanten en mkb-ondernemers verbindt? Dat ze graag persoonlijk contact hebben met hun bank, weet Rob Jansen. “Dat vind ik het mooie aan Rabobank. We hebben de ruimte om bij bedrijven langs te gaan, zodat we zien waar ze mee bezig zijn. Als je het bedrijf gezien hebt en het businessmodel begrijpt, kan je ook veel beter meedenken. Dat contact stopt ook niet als een financiering rond is. Een mooi voorbeeld: onlangs hebben we de apparatuur en inrichting voor een nieuwe sportschool gefinancierd. Dan ga ik ook langs bij de opening.” Die relaties met klanten zijn soms al decennia geleden ontstaan, vult Marcel Geurtsen aan die zelf al 27 jaar bij Rabobank werkt. “Met sommige bedrijven groei je mee. Ze bankieren al generaties bij ons, mede omdat ze bij ons niet elk jaar een ander gezicht zien, we het regionale bedrijfsleven kennen en dezelfde cultuur delen.”

Contact

Wil je contact opnemen met het zakelijk team van Rabobank in de regio Gelderse Vallei?

Rob Jansen06 41 06 40 63
Claudia Schuppert06 11 46 88 00
Marcel Geurtsen06 12 83 18 94
Arjan Wilbrink06 28 75 98 89
Marcel Wijnen06 10 97 43 37


Fotografie en tekst: Hiemstra Media/Business in Barneveld