Van plastic naar purpose met The Green Lab Co.

26 oktober 2023 13:03

De toekomst van de wereld heb je letterlijk zelf in je handen. Tenminste, als het aan de mannen van The Green Lab Co. ligt. Maarten Drontmann en Jos Zonneveld brengen met hun lijn aan personal care producten de duurzame oplossing voor het uitbannen van single use plastic op huidverzorgingsgebied voor consumenten wel heel makkelijk. Tijd voor een kennismaking, voordat ze de wereld gaan veroveren.

“De schone handen op elkaar voor een duurzame toekomst”

“We geloven dat dit het momentum is, dat we dit nu moeten doen”, vertelt Maarten. “We willen een echte revolutie veroorzaken op het gebied van personal care. Ik kwam in de coronaperiode in hernieuwd contact met mijn jeugdvriend Jos. Tijdens een vrijdagmiddagborrel deelden we onze verbazing over de enorme hoeveelheid personal care producten in de schappen van de retail, en dan vooral over het feit dat er zo weinig milieuvriendelijke verpakkingen met dito inhoud te vinden waren. Dat moest anders, vonden wij, en dat gevoel zijn we verder gaan uitwerken tot een concreet product. Onder de naam The Green Lab Co. timmeren we inmiddels behoorlijk aan de weg.”

As clean as possible

“Zo min mogelijk vervuilen en afval creëren met een schone basis, dat is altijd het uitgangspunt bij het ontwikkelen van de tabletten die we voor onze producten gebruiken. We gebruiken dus geen (micro) plastics, geen parabenen, geen oppervlakte-actieve stoffen als SLS of SLES, maar alleen natuurlijke, pure ingrediënten die 100% biologisch afbreekbaar zijn. En die eisen nemen we ook mee naar onze verpakkingen en onze pompen. Dat laatste was een behoorlijke zoektocht, maar het is gelukt; onze gepatenteerde pomp is 100% recyclebaar. Doordat er geen water vervoerd hoeft te worden, wat vaak 95% van het product is, realiseren we 98% minder CO2-uitstoot. Interessante cijfers, maar zeep gebruiken moet ook een luxe-ervaring zijn, een verwenmoment. Daarom schuimt ons product heerlijk. Ook is de range aan geuren van onze tabletten groot, zo kan iedereen de geur kiezen, mixen en matchen die hem of haar past. Het tablet mixen met water in onze ‘foreverfles’ en klaar voor een heerlijke ervaring ben je.”

Het hart van de inkoper raken

“Inkopers van de ‘grote jongens’ in de branche streven natuurlijk ook naar oplossingen op het gebied van duurzaamheid. Het vraagt echt een andere visie en zo’n andere keuze heeft vaak ook invloed op de prijs, een duurzame keuze kost soms meer. Wij willen duurzaamheid en impact maken echter voor iedereen bereikbaar houden. Daarom is de P van Prijs voor ons een issue, we zoeken daarin altijd naar een gezonde balans. Samen met alle andere medeondertekenaars (115+, zoals Unilever, Albert Heijn, Shell en Lidl) werken we door middel van de ondertekening van het Plastic Pact NL aan het sluiten van de cirkel rond plastic producten en verpakkingen. Samen gaan we op zoek naar innovaties die het gebruik van plastic verminderen, hergebruik mogelijk maken, zorgen voor hoogwaardige recycling en de vervuiling van onze leefomgeving stoppen. Dat is, denken wij, de enige goede manier, samenwerkingen zoeken.”

Een wereld te winnen

Maarten besluit: “Er is écht een wereld te winnen. Er is al ontzettend veel belangstelling voor onze producten, vooral uit Amerika en Azië. We denken dat het verstandig is om eerst de focus op Nederland en Europa te houden, daar lopen we al tegen genoeg uitdagingen aan. Het kantelpunt komt vanzelf, over een tijdje staan producten van The Green LAB Co. in iedere badkamer, toilet of keuken, daar zijn we van overtuigd!”

The Green Lab Co., PIM NH en Rabobank

The Green Lab Co. maakte voor de opstart van haar innovatieve idee gebruik van de Rabo Innovatie Lening. Jeroen Derks van Pim NH (Programma Investeringsgereed Innovatief MKB), een organisatie die sinds de start al meer dan 800 mkb'ers in Noord-Holland helpt met groei-en financieringsvragen (ruim 200 miljoen gefinancierd!), bracht Maarten en Jos in contact met de bank. Mart Pfeiffer, directeur Bedrijven van de Metropoolregio Amsterdam: “The Green Lab Co. past qua filosofie bij ons, ze sluiten aan bij ons maatschappelijke thema Duurzamer Ondernemen. Het is mooi om te zien dat The Green Lab Co. echt impact maakt met een product, zeep, dat iedereen kent. Ze maken de overstap naar een ander persoonlijk verzorgingspatroon makkelijker en daadwerkelijk duurzamer."


De Rabo Innovatielening heeft de volgende kenmerken:

    Geldlening tussen € 25.000 en € 150.000 Achtergestelde lening voor BV’s in de idee-, plan- of startfase Eerste twee jaar aflossingsvrij Voor bestaande en nieuwe klanten Het plan heeft betrekking op de circulaire economie, food, renewables of vitality.
Geschreven door INTO business Haarlem en IJmond