Toekomstbestendig ondernemen - Sociaal Ondernemers wijzen de weg

24 november 2023 12:04

De ‘nieuwe economie’ komt eraan, en deze is duurzaam en inclusief. Om competitief en relevant te blijven, zullen bedrijven hierin mee moeten bewegen. De grote bedrijven en multinationals, maar ook kleine ondernemers en startups. En als er één groep is die bewijst dat zo’n duurzame en inclusieve economie mogelijk is, dan zijn het sociaal ondernemers.

SEWF ONTBIJT GROEPSFOTO

Voor sociaal ondernemers is hun maatschappelijke impact minstens zo belangrijk - zo niet belangrijker - dan het maken van winst. Sociaal ondernemers laten zien dat je met je bedrijf een maatschappelijk of ecologisch probleem kunt helpen oplossen, in plaats van voor winstmaximalisatie te gaan.

Het is een groeiende en noodzakelijke beweging die de transitie naar een inclusieve samenleving helpt versnellen. Het marktaandeel van sociale ondernemingen neemt toe en ze kunnen steeds vaker opschalen. Veel van hen zijn gevestigd in de Metropool Regio Amsterdam en samen met Rabo Foundation zijn we nauw betrokken bij deze koplopers. We leren van hen en ondersteunen waar mogelijk met financiën, kennis en netwerk. Hoe ziet dat eruit in de praktijk?

Sociaal ondernemers verbinden met het sociaal ondernemersontbijt

Een mooi voorbeeld van die ondersteuning is het Sociaal Ondernemersontbijt, dat op 11 oktober 2023 werd georganiseerd door Rabobank Amsterdam in samenwerking met Rabo Foundation. Tientallen ondernemers kwamen samen in A’dam Noord om ideeën uit te wisselen en hun netwerk uit te bouwen. Het Sociaal Ondernemersontbijt vormde de kickoff van het Social Enterprise World Forum (SEWF23) dat dit jaar in Amsterdam werd georganiseerd.

Bekijk hier de video van het Sociale Ondernemersontbijt.

De ondernemers beoordeelden de bijeenkomst met gemiddeld een 8 en in het nieuwe jaar krijgt dit zeker vervolg. Wil je hiervan op de hoogte worden gehouden, laat het ons weten via communicatie.mra@rabobank.nl.

Hulp voor toekomstbestendig ondernemen voor alle ondernemers

Onderweg naar een nieuwe economie vervullen sociaal ondernemers een belangrijke rol. Maar, als coöperatieve bank ondersteunen we iedere ondernemer om de transitie te maken. Twee voorbeelden:

    Innovatieve koplopers kunnen al in een vroege fase van het ondernemerschap terecht voor een Rabobank Innovatielening, bedoeld om innovaties te stimuleren. Al meer dan 500 startups, die in de eerste fase van hun onderneming zitten en nog geen bewezen verdienmodel hebben, maken gebruik van deze lening. Lees meer via deze link. Ondernemers die gericht willen verduurzamen maar niet weten waar ze moeten beginnen helpen we graag verder met behulp van een Rabo Future Fit duurzaamheidsscan. De scan biedt inzicht in de huidige duurzaamheidsprestaties en geeft richting waar het grootste risico en het grootste potentieel ligt. Benieuwd naar jouw prestaties en potentieel? Boek een kennismakingsgesprek met één van de experts.