Diep geschokt door oorlog; medewerkers in actie voor Oekraïners

30 maart 2022 11:43

De terreur die de Oekraïense bevolking treft heeft de medewerkers, klanten en leden van Rabobank diep geschokt.

“Een kind te zien op de vlucht voor Russische granaten, de warme herinneringen van thuis achterlatend met onbekende bestemming: het is hartverscheurend. Deze oorlog is een schandvlek in onze geschiedenis,” stelt groepsdirectievoorzitter Wiebe Draijer. “We zien de beelden van vluchtelingen, we zien de ontreddering, en voelen machteloosheid. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van dit barbaarse geweld, hun families en het Oekraïense volk.”

Deze invasie is afschuwelijk. We hopen dat regeringsleiders een weg weten te vinden om het geweld te stoppen en stabiliteit op alle fronten terug te brengen in Europa. Het is hartverwarmend om te zien dat over de hele wereld talloze acties zijn opgestart om humanitaire hulp te bieden aan Oekraïne. We kunnen en willen niet toekijken. Vanaf het eerste uur zijn onze lokale banken, collega’s, Rabobank klanten en leden actief betrokken bij hulpacties die in de lokale netwerken zijn gestart.

De lokale verankering van Rabobank is in deze crisis de basis voor onze steun aan Oekraïners en Oekraïne: lokale initiatieven ondersteunen we met kennis, netwerken en extra coöperatief dividend.

- Om dit te versterken krijgen onze medewerkers de ruimte om tijd te besteden aan deze initiatieven.

- Rabobank biedt verschillende locaties aan voor opvang van Oekraïense vluchtelingen: acht panden, verspreid over heel Nederland. De eerste locatie in Roelofarendsveen wordt nu al ingezet.

- We zien en horen dat klanten hier hun dierbaren in Oekraïne willen ondersteunen door hen geld te versturen, daarom rekenen we voor transacties naar Oekraïne door particulieren voorlopig geen kosten.

- We verruimen het coöperatief dividend dit jaar eenmalig om per leefgebied in Nederland doelgericht lokale initiatieven te kunnen ondersteunen.

- Voor Oekraïense vluchtelingen hebben we een online proces ingericht voor het openen van een betaalrekening, zodat zij op een eenvoudige en verantwoorde wijze kunnen deelnemen aan het betalingsverkeer.

De komende dagen en weken blijven wij natuurlijk bezien op welke manieren we hulp kunnen bieden in deze verschrikkelijke humanitaire crisis.

Rabobank en haar dochter DLL zijn gestart met het afbouwen van alle activiteiten in Rusland om daarop het land te verlaten. De bank wil geen zaken doen in een land met een regime dat op brute wijze een andere soevereine natie binnenvalt. Rabobank had relatief weinig commerciële belangen in Rusland, de totale blootstelling aan Rusland was ~EUR 400 miljoen in januari 2022, sindsdien is dat verder teruggebracht tot ~EUR 300 miljoen (maart 2022). Vooral Rabobankdochter DLL is in het land actief met de leasing van landbouwmachines in de agrarische sector. Nieuwe activiteiten waren al sinds 25 februari 2022 stopgezet door DLL.

Vanzelfsprekend geeft Rabobank invulling aan de sancties, en staat klaar om mogelijke nieuwe maatregelen te verwerken. Hierbij staat de bank in nauw overleg met de toezichthouders en andere autoriteiten.