Geldmaat sinds 1 oktober dé contant geld dienstverlener in Nederland

7 oktober 2021 12:00

Met ingang van 1 oktober heeft Geldmaat de laatste geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank overgenomen. In de bankkantoren staan per deze datum geen geldautomaten meer. Consumenten en ondernemers kunnen terecht bij de automaten van Geldmaat voor het opnemen en storten van contant geld.

Naast de overgenomen bankautomaten, breidt Geldmaat de komende tijd ook op nieuwe locaties verder uit. Geldmaat maakt die locaties bekend via de Locatiewijzer.

Sinds 2019 droegen ABN AMRO, ING en Rabobank hun geldautomaten geleidelijk aan over aan Geldmaat. De geldmaten zijn duidelijk herkenbaar aan de gele kleur en het logo, ze zijn uniform en laagdrempelig in gebruik. Geldmaat biedt geldautomaten voor het opnemen en storten van contant geld en muntautomaten. Voor mensen die behoefte hebben aan hulp bij het opnemen of storten van geld, is bij een geselecteerd aantal winkels de dienst Geldmaat Plus Assistentie beschikbaar. Het is tevens mogelijk om op de geldmaten het saldo te checken en pincode te wijzigen.

De vernieuwde geldautomaten zijn in de meeste gevallen op dezelfde plaats blijven staan. Soms is een automaat verplaatst. Bijvoorbeeld van een bankkantoor naar een naburige winkel. De nieuwe inrichting van het geldautomatennetwerk zorgt voor een evenwichtige spreiding. Hierbij is rekening gehouden met de criteria zoals het aantal transacties, piekmomenten en de omgeving (bijvoorbeeld een winkelgebied of een uitgaanscentrum). Daarnaast is het uitgangspunt gehanteerd dat er nagenoeg voor iedereen in Nederland een geldautomaat beschikbaar is binnen een straal van vijf kilometer, ook in dunbevolkte gebieden. Inmiddels staan er in Nederland ruim 4.700 automaten van Geldmaat. De banken hebben geen eigen automaten meer in gebruik.

Locatiewijzer

Op de Locatiewijzer zijn de locaties van de geldmaten en de beschikbare diensten te vinden. Meer informatie over de verschillende diensten (biljetten opnemen, biljetten storten, munten opnemen, munten storten, sealbag storten en plus assistentie) is te vinden op de website geldmaat.nl.

Veelgestelde vragen

Zijn alle geldautomaten nu van Geldmaat?
Ja dat klopt, op uitzondering van de commerciële partijen na zijn de geldautomaten in het Nederlandse straatbeeld die voorheen van ABN AMRO, ING en Rabobank waren, nu van Geldmaat
Komen er nog geldmaten bij?
Jazeker, op locaties waar het noodzakelijk is vanwege behoefte of spreiding, breidt Geldmaat nog verder uit. Zodra een nieuwe locatie wordt geopend is deze zichtbaar in de Locatiewijzer.
Kan ik nog in mijn bankkantoor terecht voor contant geld?
Nee, contant geld kunt u opnemen of storten bij de geldmaten. Deze zijn op sommige plekken nog wel te vinden in de buitengevel van een bankkantoor, maar niet meer in een bankkantoor. Op enkele kantoren van Rabobank kunt u de komende weken nog terecht voor het opnemen en storten van munten. Dit zijn uitzonderingsgevallen, en is mogelijk tot medio november.
Waar vind ik een geldmaat?
Op de Locatiewijzer op geldmaat.nl
Sommige automaten zien eruit als ABN AMRO/Rabobank/ING, maar hebben gele beeldschermen?
Dat klopt. Deze automaten lijken aan de buitenkant nog van de bank te zijn, maar ook dit zijn automaten van Geldmaat. Deze kunt u gebruiken voor het opnemen en afstorten van contant geld.