Campagne ‘Frauderen, zo werkt het!’ gestart

18 oktober 2022 15:32

Van babbeltrucs tot aan nepshops. Fraudeurs bedenken steeds creatievere manieren om bij je geld te komen. Wees daarom altijd alert. In de campagne ‘Frauderen, zo werkt het!’ die vandaag van start gegaan is, leer je hoe fraudeurs te werk gaan en hoe je jezelf kunt beschermen tegen oplichting.

Verzend het artikel per e-mail

Leer fraude herkennen

Het herkennen van terugkerende patronen is belangrijker dan ooit, omdat fraudeurs steeds wisselen van tactiek. Oplichters spelen namelijk in op de actualiteit, maken misbruik van opgebouwd vertrouwen en creëren urgentie met tijdsdruk. Zo is de boodschap van een oplichter vaak dwingend van aard. Denk bijvoorbeeld aan een phishingmail waarin staat dat je met spoed geld moet overmaken of aan een WhatsApp-bericht waarin staat dat er een vriend in nood is en je een betaling moet doen. Dit zijn manipulatiepatronen die je kunt leren herkennen.

Volg de fraudelessen

In de campagne 'Frauderen, zo werkt het!’ leer je in verschillende lessen om fraude herkennen en wat je kunt doen om het te voorkomen. Zo kun je patronen leren herkennen en jezelf weerbaarder maken tegen terugkerende oplichtertrucs. De campagne is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en is tot en met 27 november te horen op onder andere radio en Spotify.