Let op! Er zijn criminelen actief

16 januari 2023 13:45

Word je gebeld door zogenaamd een medewerker van Rabobank die zegt dat je geld in gevaar is? Of die aanbiedt om je te helpen door op afstand op je computer mee te kijken? Trap hier niet in! Hang direct op.

Maak nooit zomaar geld over

Criminelen gebruiken het telefoonnummer van Rabobank en de namen van onze medewerkers om jouw geld te stelen. Tijdens het gesprek vertellen ze dat je geld niet veilig is en dat je het moet overmaken naar een andere rekening. De oplichter weet veel persoonlijke gegevens van je als naam en adres om meer vertrouwen te wekken. Ze geven aan dat je snel moet handelen om zo de druk op te voeren. Trap hier niet in en hang op! Rabobank zal namelijk nóóit vragen om geld over te maken.

Installeer nóóit zomaar software

Tijdens het telefoongesprek bieden criminelen ook aan om je te helpen door op afstand mee te kijken op je computer. Ze vragen of je een softwareprogramma als Teamviewer, Anydesk of LogMeIn kunt installeren op je tablet, laptop of pc. Doe dit niet! Rabobank zal nóóit vragen om software te installeren.

Geef nóóit je betaalpas af en stuur deze ook niet op

Laat ook niet zomaar mensen in je huis binnen die zeggen dat ze van Rabobank zijn. Wij zullen nóóit ongevraagd langskomen. Geef ook nóóit je betaalpas of pincode mee aan anderen. Ook niet als deze personen zeggen dat ze van Rabobank zijn. Wij zullen namelijk nóóit aan onze klanten vragen om je betaalpas aan ons mee te geven of naar ons op te sturen. Doe dit dus daarom nooit.

Geef nóóit je beveiligingscodes af & scan nóóit kleurcodes van anderen

Geef ook nóóit je pincode, inlog- onderteken of registratiecodes af van Rabo Online Bankieren. Ook niet aan zogenaamd een medewerker van Rabobank. Deel ook met niemand de codes van je Rabo Scanner. Houd deze beveiligingscodes altijd geheim. Scan ook nóóit kleurcodes van anderen met je Rabo Scanner. Wees alert en laat je niet oplichten!

Rabobank zal je nóóit vragen om:

  1. Je betaalpas op te sturen of mee te geven
  2. Je beveiligingscodes door te geven
  3. Geld over te maken
  4. Via een link in een e-mail of sms in te loggen in Rabo Online Bankieren
  5. Een kleurcode te scannen die je van iemand anders hebt ontvangen
  6. Software te downloaden zodat we op afstand je computer kunnen overnemen. Voorbeelden van software om je computer over te nemen zijn Teamviewer, Anydesk en LogMeIn

Wat kun je doen?

Criminelen gebruiken steeds creatievere manieren om je geld te stelen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen als je een telefoontje krijgt dat je niet vertrouwt. Op onze website kun je lezen hoe je fraude kunt herkennen en hoe je jezelf kunt beschermen.

Lees meer over veilig bankieren