De huizenprijzen stijgen weer stevig

14 maart 2024 16:00

Wie een huis wil kopen, kan een hogere hypotheek krijgen doordat de lonen zijn gestegen en de hypotheekrente weer wat is gedaald. Tegelijkertijd staan er weinig huizen te koop, onder andere door een dip in de nieuwbouw. En dat betekent dat de huizenprijzen zullen stijgen. De economen van RaboResearch verwachten dat de huizenprijzen dit jaar met 6,2 procent omhoog gaan en volgend jaar met een vergelijkbaar percentage.

vrouw kijkt naar etalage bij makelaar

In 2022 en 2023 liep de inflatie snel op en ook de hypotheekrente steeg snel. Als gevolg daarvan maakte de woningmarkt een pas op de plaats. Voor veel mensen is het loon onlangs gestegen in reactie op de hoge inflatie. En de rente is weer iets gedaald. Huishoudens met een inkomen van één of twee keer modaal kunnen daardoor dit jaar naar schatting meer lenen - en dus meer bieden voor een huis - dan vóór de rentestijging in 2022.

Nieuwbouwdip

Op dit moment kopen weer iets meer mensen een nieuwbouwwoning. Maar in de afgelopen twee jaar is het aantal verleende bouwvergunningen sterk gedaald. Daarom voorspellen de economen een dip in het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. Dat betekent minder verhuizingen en een steeds verder opdrogende markt voor bestaande koopwoningen. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselt blijft in 2024 en 2025 naar verwachting dan ook relatief laag.

Prijsstijging in alle regio’s


De huizen worden duurder in heel Nederland, al zijn er wel verschillen tussen regio’s. In regio’s waar de huizen nog relatief betaalbaar zijn, zullen de prijzen waarschijnlijk wat sterker stijgen. Maar ook in regio’s waar het aanbod sterk achterblijft bij de vraag, zoals in de Randstad, zullen de prijzen hard stijgen.


Meer weten? Lees het Kwartaalbericht Woningmarkt.