
Op weg naar een toekomstbestendig voedselsysteem
Steeds meer mensen op de wereld hebben voedsel nodig, maar de manier waarop we nu voedsel produceren, vervoeren en consumeren heeft een grote impact op de planeet. Als internationale, coöperatieve bank wil Rabobank bijdragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Dat doen we door bedrijven te helpen hun bedrijfsvoering aan te passen én te helpen de voedselketens duurzamer te maken.

De wereldwijde voorkeursbank voor food en agri
Al meer dan 125 jaar ondersteunt Rabobank ondernemers in de agrofoodsector om hun ambities waar te maken en toekomstbestendig te blijven. Onze klanten bevinden zich wereldwijd in de hele voedselketen, van boeren en tuinders in Nederland, een producent van aardappelproducten in Canada tot een investeringsbedrijf in agri in Nieuw-Zeeland. Wij helpen hen bij uitdagingen die ze niet alleen kunnen oplossen. Onze ambitie is om de voorkeursbank voor food en agri te blijven én te groeien in lijn met onze duurzaamheidsagenda.
Onze kijk op het voedselsysteem
Het huidige voedselsysteem heeft een grote impact op onze planeet en draagt bij aan klimaatverandering en natuurverlies. Ondertussen leven er steeds meer mensen op de wereld en is er meer voedsel nodig. Daarom moeten we de manier waarop we voedsel produceren, vervoeren en consumeren veranderen.
Als bank willen we bijdragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Een systeem dat draait om het herstellen van balans en veerkracht: in de natuur, de land- en tuinbouw en in bedrijfsmodellen. Een systeem dat ervoor kan zorgen dat duurzaam geproduceerd voedsel betaalbaar, beschikbaar en toegankelijk wordt.
De Nederlandse agrofoodsector in 2040
Voor de Nederlandse agrofoodsector zien wij een veelbelovende toekomst voor ons. Een sector die voedsel produceert binnen de milieugrenzen en bijdraagt aan de kwaliteit van natuur en landschap.
Het is daarbij essentieel dat er perspectief blijft voor de agrarisch ondernemer: verduurzaming moet hand in hand gaan met voldoende inkomsten. Dat vraagt om een nieuw economisch model, waarin de kosten en opbrengsten van klimaat, natuur, gezondheid en dierenwelzijn zijn verwerkt in de prijs van ons voedsel.
Ons commitment
Ondernemers moeten stappen zetten om hun bedrijf aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Ze worden uitgedaagd om duurzame landbouwpraktijken toe te passen, te investeren in technologie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de waardeketen te verduurzamen. Door onze klanten hierbij te ondersteunen, dragen we bij aan een toekomstbestendig voedselsysteem.
Met onze sectorkennis, onze netwerken en financieringsoplossingen helpen we klanten om hun bedrijf toekomstbestendig te houden. Daarnaast willen we ook een rol spelen in het verduurzamen van de voedselketens. Dat vraagt om het vergroten van de positieve impact en het verminderen van de negatieve impact, bijvoorbeeld door te werken aan duurzamer vervoer met minder uitstoot of verspilling te verminderen.
Lees verder hoe we onze klanten en partners hierbij ondersteunen: