Rotterdamse Douwers geven kwetsbare jongeren duwtje in de rug

20 april 2022 13:57

Als je aan het begin van je volwassen leven staat kun je wel wat hulp gebruiken. Maar lang niet iedereen krijgt die uit zijn of haar eigen omgeving. De Rotterdamse Douwers geven jongeren het zetje dat ze nodig hebben.

Wat kun je doen om de kansengelijkheid van de jeugd te versterken?

Welke opleiding past bij mij? Waar vind ik werk? Wie helpt me aan een plek voor mezelf? Rotterdam kent een grote groep kwetsbare en 'overbelaste' jongeren voor wie deze uitdagingen extra zwaar zijn. "Zij hebben vaak geen sociaal vangnet om op terug te vallen", vertelt Dave de Held, voorzitter van de stichting Mentorproject. "En we weten allemaal hoe belangrijk dat is. Daarom zetten Rotterdamse Douwers zich sinds 2005 in voor deze jongeren."

Kansengelijkheid

'Douwers' zijn mensen die hun eigen leven op de rit hebben en iets willen betekenen voor een ander. Ze begeleiden allemaal een of meerdere jongeren bij allerlei zaken. Die hulp geeft jongeren de mogelijkheid om hun talenten zo goed mogelijk in te zetten. Dat kan op school of op de arbeidsmarkt zijn, maar bijvoorbeeld ook in het ondernemerschap. Het gezamenlijke doel is om de kansengelijkheid in Rotterdam te vergroten.

Budgetcoaches

Rabobank Rotterdam ondersteunt dit project. Niet alleen financieel, maar ook met budgetcoaches die de Douwers helpen bij het inventariseren van de financiën van de jongeren. De budgetcoaches ordenen de rekeningen, de abonnementen, de ongeopende post, de uitgaven en geven vervolgens een overzicht aan de mentor. Die gaat er met de jongere mee aan de slag.

Douwers zetten hun eigen netwerk en kennis in en krijgen trainingen vanuit de stichting. Ze werken hierbij nauw samen met partijen als de gemeente, de Rotterdamse wijkteams, werkgeversverenigingen en jongerenorganisaties. Op dit moment zijn er tweehonderd mentoren actief voor een iets hoger aantal jongeren, maar er is nog altijd vraag naar extra Douwers.

Kom je toevallig uit Rotterdam en wil je ook een steentje bijdragen? Kijk dan hier.


Vitale Leefomgeving

Rabobank vindt het belangrijk om bij te dragen aan een vitale leefomgeving en ondersteunt daarom het verenigingsleven en andere maatschappelijke initiatieven met haar kennis, netwerk, financieel of via Rabo Foundation.