15.000 duurzame huurwoningen

18 februari 2022 11:59

De woningmarkt staat al tijden onder gigantische druk. Nog steeds wordt het aanbod beperkter en worden de prijzen hoger. Met name in het middensegment is de situatie nijpend. Als maatschappelijk betrokken bank voelt Rabobank de verantwoordelijkheid om actief bij te dragen aan een oplossing. Dat krijgt onder meer gestalte in de vorm van het BPD Woningfonds, waarmee Rabobank de komende 10 jaar 15.000 betaalbare huurwoningen voor het middensegment ontwikkelt.

Duurzaam wonen

Het BPD Woningfonds is opgericht samen met gebiedsontwikkelaar en dochteronderneming BPD (Bouwfonds Property Development). De geplande woningen hebben allemaal een huurprijs tussen de € 650 en € 1.250 per maand. Het zijn appartementen en eengezinswoningen voor starters, gezinnen en zelfstandige ouderen. Al deze woningen worden zo duurzaam mogelijk: in vergroende wijken, energiezuinig en circulair gebouwd.

“Rabobank wil een actieve bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood.”

Als coöperatieve bank kijkt Rabobank continu naar mogelijkheden om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Huib de Mulder, Directeur Wonen bij Rabobank: ‘We zijn ooit als coöperatie begonnen omdat boeren geen toegang hadden tot geld. Nu hebben onze klanten geen toegang tot woningen, dus dat is de reden dat we hierin stappen.

Een groter en gezonder middensegment op de huurwoningmarkt zorgt voor betere doorstroming, en dus een beter aanbod. De Mulder: ‘Een betere woontoekomst vraagt om een bank die iets extra’s doet. Huizen bouwen bijvoorbeeld. We zitten ook dicht tegen de overname aan van 5 kantoorpanden van Rabobank, die we met BPD dan weer transformeren naar middenhuur woningen. Wat al die huizen betekenen voor de bewoners, dat is niet in woorden uit te drukken.’

De komende drie jaar investeert Rabobank zo’n € 1 miljard in het fonds. Daardoor ontstaat er ook een nieuw platform waarop Rabobank financiële producten kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld huurspaar- en huurkoopconstructies voor huurders die later kopers worden.

Groene woonwijken

De nieuwbouw huurwoningen zijn zeer energiezuinig. Ze worden gebouwd in aantrekkelijke woonwijken binnen en buiten de Randstad, die nog extra worden vergroend. Rabobank en BPD denken daarbij actief mee met woningcorporaties, om samen de beste combinaties van sociale huur, middeldure huur en koopwoningen te creëren. De Mulder: ‘15.000 woningen met het BPD Woningfonds, en nog eens 12.000 tijdelijke woningen met Rabo SmartBuilds. En allemaal super duurzaam. Dat Rabobank op deze manier z’n best doet om het woningtekort kleiner te maken, daar ben ik echt heel trots op.’


Meer weten over BPD Woningfonds?