Nedlin bouwt wasserij van de toekomst

5 november 2021 14:44

Bij Nedlin draait alles om de was én om innovatie. Het familiebedrijf is al 70 jaar actief als industriële wasserij, verwerkt 650.000 kg wasgoed per week en investeert voortdurend in de toekomst. In 2019 is de wasserij in Hoensbroek al volledig verbouwd en vernieuwd. En nu bouwt Nedlin in Esloo aan de meest duurzame wasserij van Europa.

“We maken een nieuwe slag naar de toekomst. Dat moet ook wel, want daarmee helpen we de zorg ook betaalbaar te houden.”

De nieuwe wasserij voor de gezondheidszorg telt straks een vloeroppervlak van maar liefst 19.238 m2 en wordt BREEAM Outstanding gebouwd. BREEAM is dé certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving, Outstanding het hoogste niveau van de standaard. Björn Frijns, Director Technical Affairs, licht toe: “Al in het ontwerp hielden we er rekening mee dat materialen hergebruikt kunnen worden. Isolatiewaarden van wanden, vloeren en dak zijn heel hoog, zodat we zo min mogelijk energie verliezen. Er komt ledverlichting die alleen brandt waar en wanneer dat nodig is. En de restwarmte van mangels en andere machines wordt opnieuw gebruikt voor het wassen.”

Wassen met gezuiverd water

Ongeëvenaard is dat de nieuwe wasserij een eigen waterzuiveringsinstallatie krijgt, waardoor er nauwelijks water wordt verbruikt. Het kleine beetje water dat door verdamping verdwijnt, wordt aangevuld met gezuiverd water vanuit de naastgelegen wasserij. Dat zorgt voor besparingen op waterverbruik én energie, want de warmte die nog in het water aanwezig is, hoeft niet opgewekt te worden. Uiteindelijk daalt door alle slimme ingrepen het energieverbruik van 0,09 naar 0,06 m3 gas per kg wasgoed. Wat goed is voor een vermindering van CO2- uitstoot van 45%.

Sterk staaltje coöperatief ondernemen

Nedlin wil van betekenis zijn voor klanten en de lokale leefomgeving. Daarom zet het familiebedrijf vol in op duurzame en maatschappelijke innovatie. Deze ambities zijn samengevat in 6 MVO-doelstellingen die met projectteams, bestaande uit medewerkers, worden nagestreefd: transparante keten, energie efficiëntie, slimme logistiek, duurzamere werkomgeving, verantwoord aanbod en samen delen. Een sterk staaltje coöperatief ondernemen als je het Rabobank vraagt.

Duurzame relatie

In 1,5 jaar tijd hebben Nedlin en Rabobank een sterke relatie opgebouwd waarin betrouwbaarheid, transparantie en heldere communicatie essentieel zijn. Dit gaf dan ook de doorslag in het aanvraagtraject. Raymond Middeldorp, accountmanager Rabobank: “Sinds het begin van het plan is Rabobank gevraagd actief mee te denken over de wijze van financieren. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een passend aanbod, waarbij de klant ook via een stevige rentekorting beloond wordt voor haar enorme duurzaamheidsinspanningen. Zo leveren we samen met onze klanten een bijdrage aan een duurzamere wereld, iets wat ook bij onze ambities als bank past.”