Parktuin onder de panelen

11 augustus 2021 15:02

Zonnepark Lungendonk is een samenwerking tussen Nederland Opgewekt en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij [BOM]. Het park levert met 11.400 zonnepanelen stroom aan ruim 1000 huishoudens in de regio. En door het park zo mooi mogelijk aan te kleden, willen de initiatiefnemers ook bijdragen aan een grotere biodiversiteit. Reden genoeg voor steun van Rabobank.

11 duizend panelen, 3000 struiken

Lungendonk is met recht een park te noemen. Tussen, naast en onder de zonnepanelen zijn veel groenelementen toegevoegd. Zoals graslandflora, fruitbomen, kruiden en 3000 struiken waaronder hagen met bosbessen. En onder de zonnepanelen worden heuse shiitake paddenstoelen gekweekt.

“Als sparringpartner dacht Rabobank al mee over het project, voordat de financiering gegund werd.”

De zon oogsten

Het zonnepark -ongeveer 4,5 hectare - is ook sociaal-maatschappelijk ‘ingebed.’ Oftewel: Lungendonk moet ook een beetje van Lierop worden. Daarom is er een crowdfundingactie gestart. Vanaf 25 euro krijgen deelnemers een jaarlijks rendement gebaseerd op de geproduceerde stroom. Net als bij de aanleg van zonnepanelen op je eigen dak, verdienen zij de investering helemaal terug. Of zoals men dat in Lierop noemt; het ‘oogsten’ van de zon.

Direct enthousiast

Inmiddels wordt er steeds meer landbouwgrond onttrokken voor energieproductie. Maar de unieke combinatie van het zonnepark, burgerparticipatie en de bijzondere aandacht voor meer biodiversiteit zorgde bij Rabobank Eindhoven voor veel enthousiasme.

Ivan Das, projectmanager finance Rabobank en Ellen Verhoeven, accountmanager grootzakelijk lichten toe. ‘Als sparringpartner dacht Rabobank al mee over het project, voordat de financiering gegund werd. Dat een grootbank zich zo verdiept in een relatief kleinschalig project, is bijzonder te noemen.