Ultiem duurzaam wonen in een houten ‘Unbrick One’

22 juni 2022 9:31

Het relatief jonge bedrijf Unbrick is specialist in het ontwerpen van duurzame en ‘slimme’ woningen. En daarbij ligt de lat hoog. Want de woningen moeten niet energieneutraal, maar energieléverend zijn. Met eigen geld van oprichters Vincent Gravesteyn en Merijn Storm van Leeuwen en een financiering van onder andere Rabobank, groeide het bedrijf in korte tijd uit tot een gedegen onderneming met grootste plannen. Momenteel worden de eerste 34 Unbrick-woningen geplaatst op een vakantiepark in Appelscha. Maar dat is pas het begin.

Verzend het artikel per e-mail

Energie-opwekkende woningen & een duurzame oppepper voor de huizenmarkt

Omdenken

Unbrick is ervan overtuigd dat het ontwikkelen van woningen duurzamer, sneller en slimmer kan. Om dat tijdens de bouw ook te garanderen, is elk detail ‘omgedacht’, geautomatiseerd en geperfectioneerd. ‘Toen we leveranciers vertelden wat we wilden, zeiden ze eerst bijna altijd dat iets niet kon’, vertelt Gravesteyn. ‘Maar we vroegen dóór, om te achterhalen wat er nodig was om het wél mogelijk te maken. Bijvoorbeeld hoe we wel zonnepanelen op een houten dak kunnen plaatsen.’

Extreem duurzaam

De vakantiehuizen die bij Unbrick van de spreekwoordelijke lopende band rollen zijn, behalve optimaal duurzaam, voorzien van alle luxe en gemaakt van kwalitatief hoogwaardig materiaal dat zoveel mogelijk lokaal wordt verzameld. Transportbewegingen worden op die manier geminimaliseerd, terwijl de efficiëntie en productie juist wordt gemaximaliseerd – met minimale impact op moeder aarde.

De Unbrick One, zoals de luxe vakantiewoning genoemd wordt, is 25 procent ruimer dan een gemiddeld vakantiehuis in het premium segment. Maar, belangrijker: de constructie bestaat voor 80 procent uit Cross Laminated Timber (CLT), een herbruikbare houtsoort die zorgt voor een gunstig binnenklimaat en die extreem duurzaam is, doordat het hout gewonnen wordt uit onuitputbare, beschermde bossen in Duitsland. Leuk weetje: het duurt slechts 279 seconden voordat een Unbrick One in het bos is ‘teruggegroeid’.

“Unbrick heeft een prachtig nieuw product ontwikkeld waarbij uitgangspunten als circulariteit en duurzaamheid key zijn. En daarvoor hebben wij onze kennis optimaal ingezet, met de hulp van specifieke specialisten uit de sectoren Bouw en Leisure.”

Klimaatpositief

Maar waar het innovatieve bedrijf vooral trots op is: dankzij optimale isolatie en geïntegreerde zonnepalen, levert een Unbrick One maar liefst twee keer méér energie op dan dat-ie verbruikt. De woning is dus niet klimaatneutraal, maar ‘klimaatpositief’!

Momenteel verrijst in Appelscha resort Brinckerduyn, waar 34 woningen van Unbrick komen te staan. De huizen worden overigens niet daar gebouwd, maar in de productiefaciliteit in Ede, waar (de)monteerbare modules worden vervaardigd. Prefab componenten dus, die op de locatie als legoblokken in elkaar geklikt worden.

Unieke samenwerking

Voor Rabobank, de bank die zich hard maakt voor een duurzame woningmarkt en ‘de huisbankier van de energietransitie’ wil zijn, was het een no-brainer om met Unbrick in zee te gaan. Vanuit verschillende afdelingen binnen de domeinen retail, sectorspecialisme en finance wordt er met deze scale-up samengewerkt. En dat levert een mooi partnership op, met een op maat gesneden krediet- en leaselijn waarmee de wens om de eerste woningen voor een vakantiepark te ontwikkelen in vervulling kon gaan.

De samenwerking is in meerdere opzichten uniek te noemen, benadrukt Jaap Stolk, relatiemanager Corporate Banking, namens het gehele dealteam. ‘Sinds de start in 2020 en de eerste financiering in mei 2021, is Unbrick hard gegroeid. Het bedrijf ziet in Rabobank een strategische financiële partner om samen haar plannen mee te realiseren. Unbrick heeft een prachtig nieuw product ontwikkeld waarbij uitgangspunten als circulariteit en duurzaamheid key zijn. En daarvoor hebben wij onze kennis optimaal ingezet, met de hulp van specifieke specialisten uit de sectoren Bouw en Leisure. De combinatie van deze ervaren deskundigen was doorslaggevend bij het partnership en de financiering. Want Unbrick is een vooruitstrevend bedrijf, en daarom volstaat reguliere financiering niet altijd.'

Starterswoningen

Deze zomer worden de eerste 34 Unbrick-woningen op het park in Appelscha neergezet. Maar Unbrick kijkt verder en wil op termijn ook starterswoningen gaan ontwikkelen. Volgend jaar wil het bedrijf 300 woningen op de markt brengen en vanaf 2024 moeten dat er jaarlijks 500 zijn. Kortom, het avontuur is pas net begonnen, maar met dit soort innovatieve ondernemingen ziet de toekomst van de huizenmarkt er alvast een stuk zonniger uit.


Meer weten over Rabo Foundation of een aanvraag indienen?