Kingfish: koning van de duurzame kweekvis

6 juli 2022 10:25

Het klinkt misschien gek: premium zeevis die op land wordt gekweekt. Toch is dit wat The Kingfish Company (Kingfish) waarmaakt met de kweek van hoogwaardige Dutch Yellowtail-vis. Dankzij een unieke samenwerking met Rabo Investments heeft Kingfish een gezonde groei kunnen doormaken, waarbij duurzaamheid en dierenwelzijn voorop staan.

Verzend het artikel per e-mail

Belangrijke bron van duurzaam eiwit & lokaal gekweekt voor iedereen

Als een vis in het (zoute) water

Kingfish loopt wereldwijd voorop in het duurzaam kweken van Yellowtail. Jarenlange kennis en innovatieve technologie stelt het bedrijf nu in staat om gedurende het hele jaar vis te kweken. Dat gebeurt in bassins óp land, ook wel ‘aquacultuur’ genoemd. Ook worden er geen antibiotica of vissoorten die gelabeld zijn als GMO gebruikt. Ohad Maiman, CEO van Kingfish:

“Aquacultuur op het land speelt een sleutelrol in de duurzame productie van eiwitten”

'en biedt een lokaal en milieuverantwoord antwoord op de toenemende vraag. Respect voor onze vissen en het milieu vormen niet voor niets onze kernwaarden. Het vormt de basis voor onze beslissingen op het gebied van ontwerp, bedrijfsvoering en technologie.’

Verder dan financieren

De missie van Rabobank, Growing a Better World Together, wordt door Kingfish in de praktijk gebracht. De unieke samenwerking met Rabo Investments – de investeringstak van de bank – begon toen Rabobank de belangrijkste financier werd en expansie van het bedrijf mogelijk maakte. Sinds 2019 is Rabobank ook een van de grootste aandeelhouders via Rabo Investments. ‘Wij zijn bijzonder trots op die vroege steun in onze samenwerking, vooral omdat snelgroeiende scale-ups in zo’n vroeg stadium vaak moeite hebben om bankfinanciering op te halen’, zegt Arjan van der Hout van Rabo Investments. ‘Met de vervolginvestering vanuit onze investeringstak en een actieve rol als aandeelhouder hebben wij verder kunnen bijdragen aan het succes van Kingfish, met als een van de hoogtepunten de succesvolle beursnotering aan Euronext Growth in Oslo.’

Nog meer innovatie in de keten

Onlangs noemde de Good Fish Foundation de Yellowtail van Kingfish een ‘groene keuze’ op de Viswijzer; het hoogst haalbare keurmerk. Dat betekent overigens niet dat Kingfish stopt met innoveren. Hun elektriciteit is al 100 procent groen en er worden mogelijkheden onderzocht om het voer nog duurzamer te maken. Alles om kraakverse vis zonder foodmiles nóg duurzamer op je bord te krijgen.


Meer weten over hoe Rabo Investments innovatieve start-ups, scale-ups en volwassen bedrijven op weg helpt?