Vernuftige energie-innovaties voor directe duurzaamheid

30 januari 2023 8:30

Duurzaamheid en klimaat(verandering), het zijn dé thema’s die de wereld in z’n greep houden. Maar ondernemer Henk de Beijer pionierde veertig jaar geleden al op dit terrein. Sinds de oprichting in 1982 is zijn bedrijf, De Beijer RTB, een van de meest innovatieve bedrijven van Nederland en schreef hij uiteenlopende uitvindingen op het gebied van duurzaamheid op zijn naam. Zijn radiatorventilatoren, nokzonneboilers en warmtepompen vormen een krachtige katalysator voor de energietransitie waar we middenin zitten.

Twee mannen toten een radiatorventilator van ClimateBoost

Minder gas- en elektriciteitsverbruik & een stuwende kracht achter de energietransitie

Warmtepompenspecialist

De Beijer, ingenieur van beroep, werkt al veertig jaar aan duurzame energieoplossingen, met innovaties die erop gericht zijn zowel nieuwe als bestaande gebouwen te verduurzamen. Zijn warmtepompen worden inmiddels op grote schaal geproduceerd en dankzij een recente order van bouwmarktketen Hornbach voor de radiatorventilator ‘ClimateBooster’, kan hij zijn business verder uitbreiden.

Met een team van technisch specialisten voert De Beijer RTB ook innovatieonderzoeken uit. Met ‘duurzame energie’ als pijler heeft het team inmiddels een flink aantal studies, onderzoeksprojecten en productontwikkelingen volbracht en met die opgedane kennis rolden er diverse uitvindingen op het gebied van warmtepomptechniek, zonne-energie, energieopslag en stadsverwarming van de lopende band.

Radiatorventilator

Een van die slimme innovaties is dus de ClimateBooster, een geruisloos ventilatorsysteem dat het rendement en comfort van radiatoren sterk verhoogd. Het systeem zorgt ervoor dat ruimtes sneller, gelijkmatiger en met een lagere temperatuur worden verwarmd, met minder gas- en elektriciteitsverbruik én een lagere energierekening als gevolg.

Het werkt als volgt: de ventilator trekt koude lucht aan van onder de radiator en blaast die er opgewarmd weer uit. Dat gebeurt automatisch zodra de radiator warm wordt. Op die manier werkt de radiator effectiever en kan er met veel lagere aanvoer temperaturen worden verwarmd. Daarnaast maakt de ClimateBooster bestaande radiatoren geschikt voor een (hybride) warmtepomp. En de installatie is een fluitje van een cent, want het systeem kan met magneten onder de radiatoren bevestigd worden, zonder tussenkomst van een installateur.

Een radiatorventilator van ClimateBoost

Maatwerk

Voor Rabobank klinken de projecten van De Beijer als muziek in de oren, aangezien de energietransitie ook voor haar een van de belangrijkste thema’s is. Toch klopt De Beijer in 2020 eerst aan bij een andere bank, maar daar lukt het hem niet de financiering rond te krijgen. Bij Rabo oogst hij lof met zijn aanpak en wordt er meteen maatwerk geregeld, omdat financierbaarheid via het reguliere bancaire traject de boel zou vertragen. In samenwerking met diverse specialismes wordt er een passende financieringsconstructie op touw gezet. En dat blijkt een gouden zet, want binnen een jaar groeit het bedrijf al met een maar liefst 500 procent.

Start-up & Scale-up Team

De Beijer: “Deze financiering was voor de bank natuurlijk niet eenvoudig. Banken gaan er vanuit dat het contract gedekt is met zekerheden. Maar dat is bij een sterk groeiende omzet met toenemende voorraden niet het geval. Toch is het bij ons gelukt met de inzet van de accountmanagers Utrecht en Gelderland-Zuid en het Start-up & Scale-up-team van Rabobank. Inmiddels is onze omzet in een stroomversnelling beland en kunnen we onze focus richten op verdere groei en uitbreiding.”

Wouter van Workum, Accountmanager Grootzakelijk: “De Beijer RTB levert een concrete bijdrage aan de energietransitie. Voor Rabo een belangrijk thema – en toen Henk met zijn verzoek kwam hebben we het zorgvuldig aangepakt. Immers: in de fase waar zijn bedrijf zich op dat moment in bevond is het voor een bank bijna onmogelijk om te financieren. Maar mede door het ondernemersvermogen van Henk en de interesse uit de markt hebben we met een team van specialisten gekeken naar een oplossing die voor zowel Henk als de bank passend is. En daarmee is voor nu en richting de toekomst een fundament voor verdere samenwerking gelegd.”

‘Superieure producten’

Dat een grote partij als Hornbach ook een tevreden afnemer is van de producten van De Beijer, is geen verrassing. “Na uitgebreid marktonderzoek hebben we besloten om met het product ClimateBooster de samenwerking aan te gaan”, vertelt Marco Kroese, inkoper bij Hornbach. “ClimateBooster heeft het namelijk het meest uitgebreide assortiment, is wetenschappelijk en in de praktijk uitvoerig getest en levert minimaal 20 procent energiebesparing op. Dat maakt de producten zowel technisch als energiebesparend superieur ten opzichte van de concurrentie. Voor onze klanten betekent het dus veel meer comfort én minimaal 20 procent besparing op energie, wat met de hoge gasprijzen goed uitkomt. En tegelijkertijd dragen we bij aan onze maatschappelijke doelstelling om de CO2-uitstoot te reduceren.”


Meer weten over het Start-up & Scale-up Team?