De kunstcollectie in Depot Boijmans

Vanaf 25 maart laat de Rabo Kunstcollectie een nieuwe tentoonstelling zien in het compartiment op de vierde verdieping in het Rabo@Depot. Deze derde collectietentoonstelling is opgebouwd rond het werk Mental Map van Fernando Sánchez Castillo. Via dit werk krijgen we een kijkje in zijn hoofd. Macht én de symbolen van macht zijn belangrijke onderwerpen in dit werk. Centraal staat het verhaal van David en Goliath; de eenling die opstaat tegen een (over)macht.

Mental Map

Verweven in de Mental Map zit het eeuwenoude verhaal van David en Goliath; de eenling die het opneemt tegen de (over)macht. Misschien wel het meest treffend vastgelegd in die die iconische foto van de anonieme Chinese man die in 1989 in zijn eentje een colonne tanks tegenhield op het Tiananmen Plein in Beijing. Maar Fernando legt meer parallellen met de geschiedenis, verhalen en mythes.

Verderop in de tentoonstelling zien we een draaiende carrousel vol raadselachtige papieren figuren die rechtstreeks uit een koortsdroom lijken te komen. Kijken we liggend op onze rug naar de wonderlijke bomen van Michael Raedecker, dan zien we hoe Ger van Elk de rimpelingen in water probeert glad te strijken, of verbazen we ons over de kleine verschillen tussen de eettafel en de vergadertafel van een vrouwelijke captain of industry gefotografeerd door Jacqueline Hassink. Tegenstellingen dus: klein versus groot, complex versus eenvoud, openbaar versus privé, fragiel versus robuust. Natuur en cultuur én de mens die zich daarbinnen staande houdt.

Groepstentoonstelling met werken van: Leon Adriaans, Atelier Van Lieshout, Ger van Elk, Alicia Framis, Jacqueline Hassink, Arne Hendriks, Carlijn Kingma, Job Koelewijn, Mark Manders, Pieter Laurens Mol, Matthew Monahan, Hans Op de Beeck, Antonietta Peeters, Michael Raedecker, Fernando Sánchez Castillo, Karen Sargsyan en Guido van der Werve.

Nieuwsgierig geworden?

Onze tentoonstellingsruimte op de vierde verdieping van Depot Boijmans Van Beuningen is open van donderdag tot en met zaterdag. Adres: Museumpark 24, Rotterdam.