50 jaar impact: de ontwikkeling van Rabo Foundation

30 januari 2024 9:00

Een bijzondere mijlpaal voor Rabo Foundation: dit jaar bestaat onze organisatie een halve eeuw. In 1974 begonnen we als kleine stichting om de rijke historie en de coöperatieve gedachte van Rabobank uit te dragen. Rabobank werd 125 jaar geleden opgericht door kleine boeren die hun levensomstandigheden wilden verbeteren, maar daar niet de middelen voor hadden. Ze startten een spaar- en kredietcoöperatie vanuit de overtuiging dat je krachtenbundeling en zelfredzaamheid de sleutels zijn voor een betere toekomst.

Farmers in Brazil with 50 years

Toen ik ruim een jaar geleden begon als directeur van Rabo Foundation, leerde ik van mijn collega’s over de rijke en indrukwekkende reis die de organisatie en haar medewerkers sinds de oprichting maakten. Ik was verrast door de enorme omvang van wat deze ‘kleine’ stichting had bereikt. Rabo Foundation is misschien klein begonnen met een idee, maar is uitgegroeid tot een organisatie die impact heeft op de levens van miljoenen mensen over de hele wereld. Vanaf het begin stellen we altijd de behoeften van mensen voorop en zoeken we manieren om te investeren in de zelfredzaamheid van achtergestelde groepen. Zo kunnen zij hun leven structureel verbeteren en een betere toekomst opbouwen. Dat doen we in Nederland en in meer dan twintig landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Tijdens deze vijftig jaar is er natuurlijk veel veranderd. Rabo Foundation paste haar strategie aan om in te spelen op een veranderende omgeving en tegelijk nog meer impact te maken. Daarvoor ontplooiden we ook allerlei nieuwe initiatieven, waardoor onze aanpak stap voor stap uitbreidde. Van donaties doen tot leningen verstrekken in lokale valuta. En van de financiering van sociale ondernemers die werken aan een meer inclusieve samenleving in Nederland, tot de oprichting van het Rabo Rural Fund B.V. in 2011. Met als meest recente voorbeeld ons nieuwe initiatief om kleinschalige boeren te helpen overstappen naar boslandbouw. Dit vergroot hun kansen om beter bestendig te zijn tegen de gevolgen van klimaatveranderingen én het biedt extra kansen om hun levensstandaard te verbeteren.

“De échte impact ligt bij de ruim 5.000 organisaties en miljoenen mensen die we hebben gesteund”

De echte impact van Rabo Foundation? Die zie je terug bij de ruim vijfduizend organisaties en miljoenen mensen die wij sinds 1974 steunden. Organisaties die zich sterk maken voor gelijke kansen op een betere toekomst, en die daarvoor alleen de juiste middelen nodig hebben. Zoals Dignita, één van de eerste sociale ondernemingen die wij in Nederland ondersteunden. Dignita vergrootte de veerkracht van honderden mensen door hen te laten re-integreren op de werkvloer en in de samenleving. En in Tanzania bundelden 1.600 cashewboeren hun krachten met Mama Cashew. Hierdoor krijgen zij een betere, eerlijke prijs voor hun producten en bouwen de boeren een beter bestaan op. En dat niet alleen: Mama Cashew verduurzaamt ook de waardeketen van cashewnoten door cashewnoten te verwerken in het land waar ze worden verbouwd.

De impact van Rabo Foundation reikt zelfs nog verder. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika produceren kleinschalige boeren minstens een derde van de voedselvoorziening in de wereld en zo spelen zij een cruciale rol bij het voeden van onze groeiende wereldbevolking. Nu de gevolgen van de klimaatverandering het levensonderhoud van boeren en hun gewassen verder bedreigen, draagt onze ondersteuning bij aan het verbeteren van de productiviteit, het opbouwen van klimaatbestendigheid en het verhogen van inkomen van de boeren. In Nederland zetten de sociaal ondernemers de standaard voor de toekomst. Doordat zij komen met innovatieve oplossingen voor een meer inclusieve arbeidsmarkt en zij bevorderen de transitie naar een meer circulaire economie.

Daarom zetten wij onze reis voort. In het jaar dat we ons 50-jarig jubileum vieren, staan we extra stil bij de kracht van zelfredzaamheid. Door een stem te geven aan de organisaties en de mensen die dankzij onze steun kunnen groeien. En door echte verhaal van Rabo Foundation keer op keer te vertellen. 50 jaar is nog maar het begin. Met onze kennis en ervaring willen we nog meer mensen bereiken en een bijdrage blijven leveren aan de samenleving.

We willen alle partners, donateurs en klanten bedanken voor hun vertrouwen en deelname aan onze reis. Tijdens de afgelopen vijftig jaar – én in de jaren die nog komen.


Lidwien Schils
Directeur-bestuurder, Rabo Foundation


50 jaar Rabo Foundation. Ontdek belangrijke momenten uit een halve eeuw impact maken.