A Beautiful Mess opent nieuw restaurant waar 425 mensen opgeleid kunnen worden

25 april 2024 9:00

Koningin Maxima heeft vandaag het nieuwste inclusieve restaurant ‘A Beautiful Mess’ geopend. Het bijzondere restaurant is gevestigd op de begane grond van het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. In de komende vijf jaar is hier plaats voor 425 mensen met een vluchtelingenachtergrond om een horecatraineeship te doorlopen. Daarnaast is er ruimte voor 24 mensen uit deze doelgroep die in een duurzame baan, minimaal een jaar, aan de slag kunnen. Om de nieuwe locatie te kunnen realiseren, hebben het Sociaal Innovatiefonds, Rabo Foundation en het Apostolisch Genootschap samen €850.000 geïnvesteerd.

Eigenaren van A Beautiful Mess

‘A Beautiful Mess’ is een initiatief van Stichting Refugee Company dat als doel heeft om horecalocaties te exploiteren waar mensen met een vluchtelingenachtergrond via een leerwerktraject of direct een baan aan de slag kunnen. Zo krijgen deze mensen de kans om verschillende vaardigheden te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen, om uiteindelijk makkelijker hun plek in de maatschappij te vinden.

“A Beautiful Mess is meer dan een inclusief restaurant. Het is een ware impact hub gevestigd in het hoofdkantoor van één van Nederlands bekendste bedrijven én voor iedereen toegankelijk”

Fleur Bakker, directeur Refugee Company: “We zijn enorm blij dat we dankzij de investeringen van het Sociaal Innovatiefonds, Rabo Foundation en het Apostolisch Genootschap onze onderneming kunnen laten groeien. Op zo’n centrale plek in Amsterdam een restaurant en evenementenlocatie openen met bewoners van asielzoekercentra is precies wat Nederland nu nodig heeft. Hier gaan wij werelden verbinden.”

SIF wil verbinden waar mogelijk, financieren waar nodig

Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat werkgevers helpt bij het investeren in een inclusieve werkvloer. Onder het motto ‘verbinden waar mogelijk, financieren waar nodig’ ondersteunt het SIF werkgevers bij het rondmaken van de inclusieve businesscase en aantrekken van de juiste partners. Rob Peelen, programmanager het SIF: “A Beautiful Mess is meer dan een inclusief restaurant. Het is een ware impact hub gevestigd in het hoofdkantoor van één van Nederlands bekendste bedrijven én voor iedereen toegankelijk. Naast het verbinden van werelden gaat A Beautiful Mess op deze unieke plek meer dan 425 leerwerkplekken en 24 duurzame banen voor mensen met een vluchtachtergrond realiseren! Ik ben heel blij dat wij met het Sociaal Innovatiefonds en samen met Rabo Foundation en het Apostolisch Genootschap hieraan kunnen bijdragen en zo weer een groot aantal inclusieve banen mede mogelijk kunnen maken.”

Toonaangevend voorbeeld waar sociale en corporate bedrijven elkaar vinden

“De sociale onderneming Stichting Refugee Company heeft met ‘A Beautiful Mess’ een vernieuwend concept neergezet waarmee ze vluchtelingen in Nederland op weg helpen, naar werk en binnen onze maatschappij. Vanuit Rabo Foundation hebben wij met veel vertrouwen het nieuwe restaurant gefinancierd. Het is niet alleen een inclusief initiatief waar ze op sociale impact veel realiseren, maar ook een vernieuwend voorbeeld hoe een corporate bedrijf als Booking.com samenwerkt met een sociale onderneming. Ik hoop dat we in de toekomst meer van deze samenwerkingen zien zodat sociaal ondernemers samen met corporates hun zichtbaarheid en impact kunnen vergroten. Super trots ben ik op deze ondernemers!”, zegt Nanouk Grootendorst, programmamanager bij Rabo Foundation


Restaurant A Beautiful Mess vind je in Amsterdam, Arnhem en Utrecht. Ga naar de website voor het maken van een reservering of om meer te lezen over dit bijzondere bedrijf.