Latijns-Amerika | Cacao

Smaakvolle impact met Chocolatemakers

12 februari 2021 11:00

Chocolade die je met liefde in je mond stopt – en niet alleen omdat het zo lekker is. De chocolade van onze samenwerkingspartner Chocolatemakers is zó eerlijk gemaakt dat iedereen die eraan meewerkt er een beter leven aan overhoudt. In de eerste plaats de boeren die de cacao leveren.

Cacaoboeren in Colombia

Fairtrade chocola garandeert voor boeren helaas geen leefbaar inkomen, stelt Rodney Nikkels, mede-oprichter van het Amsterdamse Chocolatemakers. ‘Boeren krijgen er geen eerlijke prijs meer voor. In 1990 was dat 2000 dollar per ton. Nu, dertig jaar later, is de minimumprijs 2400 dollar en een premie van 240 dollar per ton. Daarvan kan een boer niet leven. Daarom betalen wij voor bijvoorbeeld onze cacao uit Colombia 4000 dollar per ton, ongeveer de prijs waarop je uitkomt als je die 2000 dollar van destijds indexeert. En trouwens ook de prijs die boeren noemen als je aan hen vraagt wat ze eerlijk vinden.’

Sublieme cacao

Voor hun chocoladereep ‘Puur Liefde’ importeert Chocolatemakers de biologisch geteelde Criollo-cacao van de Colombiaanse boerencoöperatie CooAgroNevada. Deze groep van vooral vrouwelijke koffieboeren had al jaren cacaobomen in de achtertuin staan. Maar pas sinds vier jaar cultiveren ze die bomen én hebben ze nieuwe bijgeplant. Zo vergroten ze het aandeel cacao dat ze verbouwen. Interessant, want hun voornaamste gewas, koffie, levert al tijden weinig op. ‘Dit was een buitenkans voor hen én ons, dit oeroude cacao-ras hoort namelijk thuis in hun gebied. Het groeit er makkelijk en de kwaliteit is ongekend’, vertelt Rodney.

“Zo krijgen de boeren van Cooagronevada een kickstart voor een beter leven”

Kostbare kunstmest

Het aandeel cacao dat de Colombiaanse boeren verbouwen, groeit met het jaar. Leverden ze drie jaar geleden 2000 kilo cacao aan Chocolatemakers. In 2020 was dat al 10.000 kilo en Rodney verwacht dit jaar het dubbele daarvan. ‘Ze krijgen financiële steun van Rabo Foundation, waardoor ze kunnen uitbreiden. De stichting Progreso helpt ze intussen met de nieuwe aanplant en verwerking tot cacaobonen van goede kwaliteit. En de eerlijke prijs die deze boeren van ons krijgen, kun je zien als de beste kunstmest die er bestaat.’

Beter leven

Zo krijgen de boeren van CooAgroNevada een kickstart voor een beter leven. ‘Onze prijs, de kennis van Progreso en de lening van Rabo Foundation – dit alles stimuleert de boeren om serieus cacao te verbouwen’, stelt Rodney. ‘Hierdoor bouwen zij aan solide boerderijen waarmee ze in de toekomst hun inkomen verder vergroten. ‘Je ziet de effecten nu al. Steeds meer boeren sluiten zich aan bij de coöperatie, ze werken nu zelfs met drie andere coöperaties samen. En vier nieuwe cacaokopers zijn geïnteresseerd in hun product. Progreso begeleidt ze bij de samenwerking met die kopers. Dat is doorgaans het moeilijkste voor nieuwe producenten van cacao, een afzetmarkt vinden.’

Liefde van de boerin

Terwijl de boeren in Colombia hun bestaan verbeteren, maakt Chocolatemakers van hun cacao echte, eerlijke chocolade. En die eerlijkheid zit ’m niet alleen in de prijs. De cacao halen ze namelijk met hun zeilschip Tres Hombres naar de Chocolatemakers’ fabriek in Amsterdam, waar ze de cacao voor 2021 verwerkten tot de reep ‘Puur Liefde’. Rodney: ‘Een blok van 65% pure chocolade, met hinten van rozijn, kers en gedroogde pruimen. En met alle liefde van de boerin.’

Cacaobomen
Cacaobonen
Tres Hombres - zeilschip
Chocoladereep Puur Liefde
Cacaobonen gaan met het zeilschip naar Chocolatemakers

De duurzame cacaoketen van Chocolatemakers

De missie van onze samenwerkingspartner Chocolatemakers is een duurzame cacaoketen. Elke schakel in de keten hebben ze zelf in de hand. Te beginnen bij de boerencoöperaties die een eerlijke prijs krijgen om biologische, hoogwaardige cacao te verbouwen. Dat zijn ook alleen maar boeren die tijdens het verbouwen de natuur behouden en zelfs herstellen.

Door het vervoer met hun traditionele zeilschip Tres Hombres heeft Chocolatemakers geen CO2-voetafdruk. Vanaf de kades in Amsterdam brengen ze de cacao per fiets naar hun nabijgelegen ambachtelijke chocoladefabriek. Die draait volledig op zonne-energie. De cacao verwerken ze zelf, niets van de boon gaat verloren. Zo produceert Chocolatemakers zero waste. De verpakking van de chocola is duurzaam afbreekbaar, en de distributie van de repen gebeurt opnieuw per fiets.

Het resultaat? Boeren met een goed inkomen, een schonere en betere wereld en smaakvolle chocola.