Zuid-Amerika | Cacao

Met Norandino en Chocolatemakers bouwen aan een duurzame keten voor cacao en chocolade

18 maart 2024 13:00

Hoe zorgen we ervoor dat onze boeren een betere prijs krijgen voor hun producten, zodat hun levensstandaard verbetert? Die vraag bracht de Peruaanse broers César en Santiago Paz López ertoe om in 1980 de Cooperativa Agraria Norandino op te richten. Inmiddels zijn ruim 7.000 koffie-, cacao- en suikerboeren bij hun coöperatie aangesloten. Hun volledig traceerbare, duurzame cacaobonen vinden hun weg van de jungle naar de Nederlandse (biologische) supermarkt, waar de chocolade van Chocolatemakers te koop is.

Thumbnail

Jarenlange relaties

César en Santiago werken al tientallen jaren samen met Rabo Foundation en het Amsterdamse Chocolatemakers. Samen brachten de drie partners in de loop der jaren een kettingreactie aan verbeteringen op gang. ‘Rabo Foundation ondersteunt Norandino al sinds de start’, vertelt Lygia, programmamanager voor Latijns-Amerika. ‘We hebben de coöperatie zien groeien van een kleine speler naar een professionele organisatie, die van grote betekenis is voor duizenden boerengezinnen.’

Traceerbaar en transparant

De samenwerking helpt cacaoboeren die zijn aangesloten bij Norandino op een duurzame manier meer cacao te produceren van een betere kwaliteit. Dat resulteert in een betere prijs op de wereldmarkt, waar Norandino de cacao voor ze verkoopt. ‘Alle cacao is volledig traceerbaar. In een markt met zoveel kleine spelers is transparantie over de herkomst erg belangrijk’, vertelt Lygia. Norandino heeft dit goed georganiseerd: alle aangesloten boeren werken biologisch, hun cacaoplantages zijn met georeferentie exact traceerbaar. Maar dat is niet alles. Santiago: ‘In elke lokale gemeenschap houden de boeren zelf precies bij hoeveel cacao iedere familie aanlevert. De boeren zijn ook samen verantwoordelijk voor de fermentatie, het drogen en het transport van de cacao naar Norandino. Door lokale kennis te combineren met moderne technologie, kunnen wij de herkomst garanderen. Wij bewijzen dat ook kleine producenten hoge kwaliteit kunnen leveren én dat kleinschalige landbouw winstgevend kan zijn. Zowel de producent als de consument profiteren hiervan.’

“Onze boeren wonen nu in betere huizen en de meerderheid van hun kinderen gaat naar school; de eerste artsen, onderwijzers en engineers zijn inmiddels afgestudeerd.”

Waardevol voor mens en natuur

Dat laatste is precies de reden waarom Rodney Nikkels van Chocolatemakers zijn cacao bij Norandino koopt. ‘Ik ken César en Santiago uit de tijd dat ik zelf nog op de plantages in Peru werkte. Ik vond dat de positie van de boeren te langzaam verbeterde, daarom besloot ik zelf een chocoladefabriek te beginnen’, verklaart hij. Met zijn bedrijf wil Rodney waarde toevoegen; zowel aan mens als natuur. Een deel van de cacao komt daarom zelfs per zeilboot naar Nederland. ‘De aankomst is wat minder voorspelbaar, maar dat vinden we niet erg.’ Bij Norandino zijn ze blij met Chocolatemakers als klant, vertelt Santiago: ‘Onze werkrelatie is gebaseerd op vriendschap en vertrouwen; samen laten we zien dat duurzaam ondernemen wel degelijk mogelijk is.’

Dat steeds meer afnemers bereid zijn om een reële prijs te betalen voor cacao, heeft een direct effect op het leven van duizenden Peruanen. ‘Onze boeren wonen nu in betere huizen en de meerderheid van hun kinderen gaat naar school; de eerste artsen, onderwijzers en engineers zijn inmiddels afgestudeerd’, zegt César. ‘Veel gezinnen leiden nu een waardiger bestaan.’

Belangrijke referentie

Voor Lygia is de werkwijze van Norandino een belangrijke referentie voor andere coöperaties. ‘Voor aanvang van elk nieuw programma bespreken we welke resultaten op impact we nastreven en hoe we die meetbaar maken. We zijn voortdurend in gesprek en sturen bij waar nodig. En dat doen we al sinds onze samenwerking in 2014. Norandino blijft voortdurend zoeken naar verbetering. We hebben samen al veel bereikt, maar er zijn nog genoeg uitdagingen die we in de toekomst willen oppakken.'

Coöperatie Norandino

Coöperatie Norandino is een organisatie waarbij meer dan 7.000 kleine koffie-, cacao- en suikerboeren zijn aangesloten. Ze hebben als doel bij te dragen aan de verbetering van de levenskwaliteit van haar leden. Over Norandino:

  1. Duurzame productie: Norandino richt zich op de productie van koffie, cacao en panela (ongeraffineerde rietsuiker). Ze maken gebruik van geavanceerde technologie en hanteren hoge kwaliteitsnormen in hun productieprocessen.
  2. Directe samenwerking met boeren: de coöperatie werkt rechtstreeks samen met boeren uit het noordelijke deel van Peru. Door biologische cacaobonen rechtstreeks van deze boeren te kopen, garandeert Norandino eerlijke prijzen en ondersteunt zij de duurzame productie.
  3. Certificeringen en allianties: de producten zijn biologisch gecertificeerd en voldoen aan fairtrade-normen. Norandino heeft ook strategische internationale bondgenoten die hen helpen hun missie te vervullen.
  4. Awards: Norandino is erin geslaagd het productievolume en de kwaliteit van de koffie- en cacaobonen te verbeteren. Dit leverde erkenningen en prijzen op in Peru, Amerika en Frankrijk (Specialty Coffee Association en de Paris Chocolate Show). Ook sleepte Norandino 3 van de 11 Golden Cocoa Awards in de wacht.

Chocolatemakers

Chocolatemakers is een bijzondere chocoladeproducent gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf onderscheidt zich door zijn duurzame en sociale aanpak, waarbij de smaak van de cacaoboon centraal staat. Over Chocolatemakers:

  1. Duurzame productie: het bedrijf maakt zijn chocolade volledig zelf, van cacaoboon tot chocoladereep. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de boeren en worden alleen biologische cacaobonen gebruikt. Sinds 2019 produceert Chocolatemakers zij solar-powered en emissie-vrij in de fabriek in de Amsterdamse cacaohaven. De fabriek kun je bezoeken.
  2. Directe samenwerking met boeren: Chocolatemakers koopt de biologische cacaobonen rechtstreeks van de boeren, waardoor zij een eerlijke prijs ontvangen. Dit bevordert duurzaamheid en ondersteunt boeren in hun levensonderhoud.
  3. Biologisch & fairtrade: de chocolade is biologisch gecertificeerd en voldoet aan fairtrade-normen.
  4. Chocolade: de chocolade is te koop via de website en bij verschillende retailers.

Lees meer over Norandino en Chocolatemakers