Iedereen kan schulden krijgen

1,4 miljoen Nederlandse huishoudens hebben betalingsproblemen. Het kan iedereen overkomen, zo leert de praktijk. Een vroegtijdige signalering en persoonlijke aandacht van een betrokken team kan dan helpen om mensen weer financieel gezond te krijgen. Mits ze openstaan voor hulp. In het tv-programma ‘De Sleutel’ is dit duidelijk te zien. Daarin kregen vijf daklozen de sleutel van een eigen huis. Vanuit de rust en veiligheid van dit nieuwe thuis mochten ze aan de slag met hun problemen – schulden, verslaving, re-integratie – met hulp van een team deskundigen.

Coaching

Rabobankadviseurs begeleidden de kandidaten om van hun financiële problemen af te komen. “De Rabobank stimuleert klanten om financieel de touwtjes in handen te hebben én te houden. Juist voor de deelnemers van ‘De Sleutel’ was dit heel belangrijk”, vertelt Mariëlle Lichtenberg, directeur Particuliere Klanten bij de Rabobank. “In het programma hebben we laten zien welke oplossingen en samenwerkingen we bieden om mensen te helpen die schulden hebben of dreigen te krijgen. De adviseurs hebben de sleutelbezitters ook gecoacht in wat ze zelf kunnen doen.”

Events in heel Nederland

Vier van de vijf deelnemers aan het programma kregen hun leven weer op de rit. In navolging van het programma komen er in 2020 speciale events in heel het land, waarin de Rabobank met allerlei partijen het gesprek aangaat over hoe ze samen de financiële weerbaarheid van kwetsbare doelgroepen in de regio kunnen vergroten.

Andere initiatieven

Daarnaast ondersteunen we initiatieven om financiële problemen vroegtijdig aan te pakken, zoals Fikks en Geldfit. Ook zijn we samen met Sociaal Werk Nederland initiatiefnemer van Moedige Dialoog. Dit bestaat uit lokale en regionale netwerken waarin overheid, onderwijs, maatschappelijke organisaties en bedrijven samen armoede, schulden en geldstress aanpakken. Tot slot geven jaarlijks honderden Rabobankmedewerkers financiële voorlichting op basisscholen (Bank voor de klas).