Dromen en ideeën delen

Wonen in een dorp hoeft helemaal niet saai te zijn. Maar het is aan de bewoners om hun gemeenschap saamhorig, gezellig en levendig te houden. Gelukkig zijn er overal betrokken mensen die zich daarvoor met hart en ziel willen inzetten. Dorpslab brengt zulke bewoners bij elkaar om hun ambities en dromen voor het dorp te ontdekken en werkelijkheid te maken.

Het startpunt van Dorpslab is een dorpsbijeenkomst. Daarin vertellen kinderen, ouderen, vrijwilligers en ondernemers elkaar over hun trots en hun dromen voor het dorp. ‘We moeten samen nog meer mensen in beweging brengen en betrekken bij wat er leeft en speelt in Baexem’, zegt een inwoner. ‘Zo houden we ons dorp levendig, vooral ook voor de jeugd.’ In Baexem mochten kinderen daarom voor één dag de baas van het dorp zijn. Ze bleken volop goede ideeën te hebben, zoals meer groen, meer ontmoeting tussen jong en oud en het tegengaan van afval en verspilling.

Van droom naar daad

Per dorp zijn de ambities vertaald naar concrete actiepunten in een dorps-doe-lijst. Betrokken inwoners gingen daarna in werkgroepen aan de slag om die ideeën uit te voeren. Met succes. In Baexem organiseerden 19 verenigingen bijvoorbeeld samen een dorpsquiz en zijn de woonbehoeften van inwoners in kaart gebracht. Ook zijn er plannen voor een beleeftuin.

In Wessem maken de inwoners een dorpsplatform vol verhalen en organiseren verenigingen een gezamenlijke activiteit in het voorjaar van 2020. En in Maasbree wordt een ‘sociale kaart’ van het dorp ontwikkeld. Ook denken de jongeren daar mee over een aanpak om hen meer te verbinden aan verenigingen. Dorpslab inspireert dus tot volop initiatieven, maar bovenal zorgt het in elk dorp voor een beweging die trots, energie én geluk uitstraalt.