Grotere impact

Het platform bouwt voort op het bestaande Mastercard Farmer Network. Dit krijgt nu versterking door de expertise en het bereik dat de Rabobank heeft in de wereldwijde food- en agrisector. Het netwerk vergroot zijn bereik en impact in Oeganda, Tanzania, Kenia, Ghana, Egypte en India. Veel kleinere boeren in deze landen hebben maar beperkt toegang tot marktinformatie, financiële diensten en managementvaardigheden. Dit leidt tot onzekerheid, inefficiëntie en verspilling van middelen.

Toekomstbestendig bedrijf

Via het platform leggen de boeren contact met potentiële kopers, hebben ze toegang tot mobiele betalingsmogelijkheden en bouwen ze een digitaal transactieregister op. Dat laatste is nodig om kredietvoorzieningen te krijgen bij een financiële instantie. Met deze nieuwe mogelijkheden hebben de boeren meer kans om een toekomstbestendig bedrijf op te zetten.

Wereldwijde voedselzekerheid

“Door onze krachten met Mastercard te bundelen, helpen we de financiële inclusie in de agrisector te vergroten”, zegt Wiebe Draijer, CEO van de Rabobank. “Deze samenwerking geeft ons de unieke kans om honderdduizenden boeren toegang te verlenen tot formele economische en financiële diensten. Dat past helemaal in onze strategie Banking for Food, die gericht is op wereldwijde voedselzekerheid in de toekomst. Dit soort duurzame samenwerkingen in de food- en agrisector zijn cruciaal om die ambitie te bereiken.”

Koningin Máxima

Het partnership tussen de Rabobank en Mastercard ging in 2019 officieel van start tijdens de ‘CEO Partnership for Economic Inclusion’-bijeenkomst op het hoofdkanoor van de Rabobank in Utrecht. Hare Majesteit Koningin Máxima was hierbij aanwezig als speciaal pleitbezorger van VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering en ontwikkeling (UNSGSA). Haar ondersteuning aan bedrijven in de particuliere sector vormde de basis voor het strategische partnership tussen Mastercard en Rabobank.