Financieel overleven

Verduurzaming van de hele graanketen – dat is de ambitie van het Amerikaanse bedrijf Pipeline Foods. Ze inspireert boeren om over te gaan op organische landbouw. “De vraag naar organische producten blijft groeien, dus er liggen veel kansen. Maar veel boeren hebben er moeite mee om de transitie financieel te overleven”, zegt Eric Jackson, oprichter en voorzitter van Pipeline Foods, dat boeren ook helpt bij het certificeringsproces.

Lager inkomen

Jackson doelt erop dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw een overgangsperiode van drie jaar hanteert voordat boeren hun land als organisch kunnen certificeren. “Tijdens deze periode daalt hun inkomen”, vertelt Shawn Smeins, adjunct-directeur van Rabo AgriFinance. “De oogst is namelijk kleiner, terwijl de ongecertificeerde producten nog geen hogere opbrengst bieden. Dit is dus een belemmering voor boeren die de overstap naar organisch overwegen, zeker gezien de recente jaren van krappe marges en dalende kapitaalreserves.”

Juiste oplossing

In samenwerking met Pipeline Foods heeft Rabo AgriFinance speciaal voor deze overstap een financiële oplossing ontwikkeld. Boeren kunnen hierdoor vooraf hun kosten laten financieren voor de overgang naar organische productie. Deze lening betalen ze pas terug als ze daadwerkelijk extra inkomsten hebben uit de verkoop van de gecertificeerde organische producten. “De Organic Transition Loan is het soort oplossing waarop deze sector heeft gewacht”, aldus Eric Jackson.

Kans grijpen

Overgaan naar organische productie is een veelbelovende strategie. Boeren kunnen op termijn rekenen op een hogere winst, een stabielere afzetmarkt en een grotere kans om hun boerenbedrijf succesvol over te dragen aan de volgende generatie. Dankzij de Organic Transition Loan kunnen meer boeren de kans grijpen om deze overstap te maken.