Krachten bundelen en doelen bereiken

Het coalitieakkoord van de gemeente Delft bevat volop plannen en acties rondom duurzaamheid. De stad mikt erop om in 2050 energieneutraal te zijn. De Rabobank heeft de ambitie om de huisbankier te zijn van deze energietransitie. “Via het project Duurzaam Vastgoed Delft bieden we inzicht, mogelijkheden en advies aan ondernemers”, vertelt Tjerk-Martijn Mulder, directievoorzitter van Rabobank Zuid-Holland Midden. “We willen met partners en ondernemers de krachten bundelen op het gebied van kennis, netwerk en financiering, om zo de doelen van het klimaatakkoord te bereiken.”

Duurzaamheidsscan en adviesgesprek

Het doel is ondernemers op weg te helpen met slimme maatregelen die behalve milieu-impact ook financieel rendement opleveren. “Via een online platform bieden we inzicht in hoe het pand van de ondernemer ervoor staat qua energie en duurzaamheid”, zegt Rabobank-directeur Bedrijven Fabian van der Horst. “We bieden onze klanten via deze website een duurzaamheidsscan van zijn of haar vastgoed, plus inzicht in mogelijke duurzaamheidsmaatregelen. “Daarna kan de ondernemer een adviesgesprek aangaan met een onafhankelijke specialist, op kosten van de Rabobank en de gemeente.” De bijdrage van de bank komt uit het Coöperatief Dividend, het deel van de winst van de Rabobank dat terugvloeit naar de lokale samenleving.

Investeren en flink besparen

Met een investering van 100 miljoen voor verduurzaming van vastgoed in Delft valt naar schatting jaarlijks 25 miljoen aan energiekosten en 75000 ton CO2 te besparen, en wordt 70% van de energielabels groen. Duurzaam Vastgoed Delft is een samenwerking van CFP Green Buildings, Energieke Regio, Rabobank Real Estate Finance, Rabobank Sectormanagement, Rabobank Zuid-Holland Midden, Gemeente Delft, Stichting Centrum Management Delft en TU Delft.