Fraude via WhatsApp, sms en e-mail

Fraude via WhatsApp, sms en e-mail

Oplichters versturen op dit moment valse berichten via WhatsApp. In deze berichten wordt gevraagd om geld over te maken. Trap hier niet in! Ook worden er smsjes en e-mails verstuurd waarin gevraagd wordt om je bankpas op te sturen. Wees alert! Deze berichten zijn niet afkomstig van de Rabobank.

Fraude via Whatsapp

Verschillende klanten ontvangen valse WhatsApp-berichten van oplichters die zich voordoen als een bekende van het slachtoffer. Vaak is dat een zoon of dochter, die een nieuw telefoonnummer zegt te hebben. De fraudeur weet vaak veel over het slachtoffer, omdat deze die informatie van social media haalt. Zo wekt de fraudeur het vertrouwen. Het slachtoffer wordt vervolgens gevraagd om geld over te maken, omdat de app van de bank niet mee zou werken. Vertrouw je het niet? Controleer eerst het nieuwe nummer door de persoon te bellen.

Fraude via WhatsApp, sms en e-mail

Blijf alert op vreemde berichten via Whatsapp. Beveilig je WhatsApp met een extra verificatie, zodat hackers niet in je account kunnen komen. Zo stel je dat in:

  1. Open je WhatsApp
  2. Klik op Instellingen
  3. Ga naar Account
  4. Verificatie in 2 stappen

Fraude via sms en e-mail

Naast fraude via WhatsApp, worden er ook valse smsjes en e-mails verstuurd uit naam van Rabobank over het aanvragen van een nieuwe betaalpas. Daarin staat dat de huidige pas binnenkort vervalt voor gebruik of niet langer geldig is. In de valse berichten wordt verzocht om direct (gratis) een nieuwe pas aan te vragen. Het kan ook een bericht zijn over het aanvragen van een antibacteriële betaalpas vanwege de uitbraak van het coronavirus. Wie de link in de e-mail of sms aanklikt, komt op een nep-website terecht. Daar moet je je rekeningnummer en PIN-code invoeren. En vervolgens wordt gevraagd om de betaalpas op te sturen.

Stuur je bankpas nooit op

Deze smsjes en e-mails zijn niet afkomstig van ons, maar van criminelen. De Rabobank zal nóóit vragen om je betaalpas op te sturen. Als je zo’n valse sms of e-mail van ons krijgt, klik dan niet op de link, voer geen gegevens in de nep-websites en stuur de betaalpas nóóit op.

Vertrouw je het niet? Stuur de sms of e-mail door naar valse-email@rabobank.nl of doe de check op onze website om te zien of je juist handelt.

Doe de check om te zien of je veilig handelt Meer over Veilig Bankieren